Social

# sistemul medical romanesc #pandemie coronavirus #raed arafat #sistem medical #colaps

Sistemul medical romanesc risca sa intre in colaps? Ce spune Raed Arafat

Numarul cazurilor de coronavirus continua sa creasca in Romania si multi sunt ingrijorati ca sistemul medical romanesc ar putea intra in colaps.

 

Raed Afarat a vorbit despre aceste probleme in cadrul unei emisiuni tv. Intrebat daca situatia este sub control, secretarul de stat a precizat ca nu, mai ales in unele zone ale tarii unde cazurile sunt in continua crestere. 

”Situatia nu putem sa spunem ca este controlata, mai ales in unele zone ale Romaniei. Cresterea cazurilor si cresterea semnificativa zilnica... Aceste cresteri arata ca avem o crestere serioasa, din punct de vedere al raspandirii. Clar ca avem o raspandire care, in acest moment, nu este nici in platou, nici in scadere. Deci, daca este in continua crestere, clar ca situatia nu este sub control”, a declarat Raed Arafat la Antena 3.

Intrebat daca sistemul medical ar putea intra in colaps, seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta (DSU) a precizat ca aceasta varianta este posibila daca numarul cazurilor continua sa creasca. 

”Daca vreti sa vorbim de situatii cum au fost in anumite zone din Italia, in Spania, daca continuam cresterile si nu ne oprim din crestere si nu avem un platou si nu incepem sa scadem la un moment este posibil ca sistemul medical sa ajunga la un stres maxim”.

Raed Arafat a mai precizat si faptul ca persoanalul medical este insuficient

”Trebuie sa vedem unde sunt locuri de imbunatatit. La anchetele epidemiologice, acest lucru a fost sesizat si s-au dat dispozitii clare pentru intensificarea lor. Bineinteles, acest lucru inseamna ca DSP-urile sa tina un numar de persoane suplimentare sa lucreze cu ei pentru anchetele epidemiologice. Numarul personalului este insuficient. Sa comparam situatia starii de urgenta - cand noi am avut personal detasat, am avut medicii scolari, am avut epidemiologi detasati, am avut rezidentii de epidemiologie. Acest personal, la un moment, a disparut. In contextul in care creste numarul cazurilor, clar ca acum trebuie, din nou, intarit DSP-ul pe anchetele epidemiologice si anchetele epidemiologice, in faza asta, inca sunt foarte importante. La un anumit moment s-ar putea sa fie deja depasita situatia”, a mai declarat Arafat.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea