Social

#sondaj de opinie #vocea pacientului #sistemul de sanatate

Sistemul de sanatate de stat comparativ cu cel privat: concluziile sondajului VP

VoceaPacientului.ro a initiat in 2013 un sondaj online ce a identificat principalele diferente percepute intre sistemul de sanatate finantat de stat si cel privat. Azi va prezentam rezultatele acestui sondaj online si va invitam sa participati la un nou sondaj.

Sondajul „Ce vrei sa schimbi in interactiunea cu medicul tau?” a evaluat comparativ doar serviciile ambulatorii de sanatate private si cele de stat si nu a inclus evaluarea serviciilor ce cuprind o internare in spital. Cei 10 parametri evaluati au fost:

  1. Usurinta programarii consultului medical;
  2. Timpul de asteptare la consultatia programata;
  3. Respectul, empatia si apropierea resimtita in timpul consultului;
  4. Impresia generala asupra nivelului cunostiintelor medicale ale personalului;
  5. Calitatea informatiei primite despre boala si posibilele complicatii;
  6. Optiunile de tratament primite (in special cele legate de eficienta tratamentului);
  7. Explicatiile legate de tratamentul prescris (interactiunile cu alte substante, efectele secundare etc);
  8. Timpul petrecut pentru efectuarea analizelor;
  9. Reevaluarea pe termen mai lung a eficacitatii recomandarilor medicale primite;
  10. Pretul platit si/sau eventualele plati informale.

In cazul serviciilor de stat, timpul de asteptare la consultatia programata si timpul necesar efectuarii analizelor au fost cele ce a primit cele mai multe ‚note mici’, fiind in acelasi timp si cele ce au inregistrat in sondaj cea mai mare diferenta in numarul persoanelor ce au acordat ‚note mari’. Astfel, in cazul timpului de asteptare la consultatia programata, sistemul de sanatate privat a fost evaluat de 3,6 ori mai multi respondenti cu 4 sau 5 stele iar in cazul timpul necesar efectuarii analizelor de 3,2 ori mai multi respondenti la sondaj. In ceea ce priveste usurinta programarii consultului medical, de trei ori mai multe persoane au acordat calificative ridicate sistemului de sanatate privat (comparativ cu cel de stat).

Diferentele cele mai reduse intre cele doua sisteme de sanatate au fost constatate in cazul nivelului cunostiintelor medicale ale personalului (+32% evaluari pozitive in favoarea sistemului privat) si in cazul pretului platit si/sau eventualelor plati informale (+52% evaluari pozitive in favoarea sistemului de stat). In cazul evaluarii nivelului cunostiintelor medicale majoritatea diferentelor inregistrate in sondaj provin din evaluarile grupului de varsta de pana in 40 de ani iar in cazul pretului platit din evaluarile grupului de varsta de peste 40 de ani.

In cazul sistemului de sanatate de stat respectul, empatia si apropierea fata de pacient; explicarea si reevaluarea tratamentului sunt considerate a fi deficitare de catre jumatate dintre respondenti, in special de catre segmentul de varsta de pana in 40 de ani.

Sondajul VoceaPacientului.ro a evaluat si principalele trei prioritati de schimbare pentru imbunatatirea sistemului de sanatate de stat. Jumatate dintre cei ce au completat sondajul online declara ca si-ar dori in primul rand o schimbare semnificativa in timpii de asteptare la consultatia programata, pe urmatoarele locuri fiind cotata cresterea calitatii informatiei primite despre boala si complicatii si imbunatatirea nivelului de empatie si apropiere de pacient.

Ultima intrebare a sondajului Vocea Pacientului a evaluat care sunt cele mai relevante surse de unde sunt obtinute informatiile despre un tratament (pe langa sfatul medicului). In cazul in care doresti sa afli mai multe despre acest subiect si despre oferta de sondaje online te asteptam sa ne contactezi la adresa wings.romania@gmail.com; voceapacientului@ymail.com sau la numarul 0724 232 893.

Incepand de vineri 10 ianuarie te asteptam sa completezi un nou sondaj online ce evalueaza perceptiile legate de diabetul zaharat. Premiul sondajului Mituri despre diabet, o rama foto digitala Philips, va fi extras vineri 28 februarie. Completerea sondajului dureaza doar 3 minute.  

Nu uita: in cadrul paginilor TratamentNou si Medicul Recomanda ai stiri medicale proaspete si practice, in fiecare vineri! Compania Wings Management sustine pro bono proiectul Vocea Pacientului un site independent ce incearca sa creasca nivelul serviciilor medicale, oferind pacientilor informatii de calitate despre tratamentul si prevenirea diverselor boli si orientand opiniile lor catre oamenii potriviti pentru a schimba ceva. 

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea