Social

#siropuri de tuse #semnal de alarma #decese #oms #copii

Siropurile de tuse ar fi putut cauza sute de decese la copii! OMS face investigatii

Siropurile pentru tratarea tusei, destinate copiilor, ar putea fi cauza a sute de decese in randul copiilor. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a cerut “actiuni imediate si concertate” pentru protejarea copiilor de tratamentele contaminate. Asta in contextul in care anul trecut au avut loc o serie de decese in randul copiilor care au fost legaate de siropurile pentru tuse.

Doar in 2022, peste 300 de copii, cei mai multi avand sub 5 ani, au murit in urma unor leziuni renale acute, cauzate de medicamente contaminate, potrivit unei precizari OMS. Decesele au fost inregistrate in Gambia, Indonezia si Uzbekistan.

Medicamentele administrate acestora au fost siropuri de tuse care sunt eliberate fara prescriptie medicala. Acestea aveau insa niveluri ridicate de dietilenglicol si etilenglicol.

„Acesti contaminanti sunt substante chimice toxice folosite ca solventi industriali si agenti antigel care pot fi fatale chiar si in cantitati mici si nu ar trebui sa se gaseasca niciodata in medicamente”, a precizat OMS.

OMS a tras un puternic semnal de alarma declarand pentru Reuters ca si tari precum Filipine, Timorul de Est, Senegal si Cambodgia ar putea fi afectate, deoarece medicamentele respective pot fi inca la vanzare in aceste tari. Prin urmare, OMS a facut apel la actiune in toate cele 194 de state membre ale sale pentru a preveni mai multe decese.

„Deoarece acestea nu sunt incidente izolate, OMS face apel la diverse parti cheie implicate in lantul de aprovizionare cu medicamente sa ia masuri imediate si coordonate”, a declarat OMS, potrivit realitatea.net.

OMS a trimis deja alerte specifice privind produse de Maiden Pharmaceuticals, inca din luna octombrie a anului trecut.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea