Social

Sindromul Tanda si Manda

Resursele intelectuale ale clasei politice sunt folosite mai ales pentru suspendarea gandirii critice.
 
Exemplele le gasiti in toate dezbaterile televizate in care strategia anihilarii judecatii analitice si relativiste, nuantate si minim responsabile, se intampla prin judecati de felul sindromului ce mi-e Manda, ce mi-e Tanda. Exemplele de deturnare a exercitiului de judecata subiectiva, personala si libera sunt spulberate prin acest tip de sentinte care il pulverizeaza prin viciere logica. Daca afirmi, spre exemplu, ca ai impresia ca intr-un anume partid, la o anume ora istorica, s-ar afla mai putini baroni , iar inghesuiala coruptilor prin nomenclator mai mica, ti se spune: aha, prin urmare esti partizanul respectivului partid si refuzi sa-i vezi pe ceilalti baroni si corupti de dincolo.

Aici e o deturnare abila a unei afirmatii relative, analitice si subiective.

Devalorizarea judecatii analitice se petrece sub reflexe stravechi: esti naimit, te afli la coada la blidul cu linte, mergi in functie, apuci calea cutarei ambasade sau a cutarei sinecuri. Sentinta asta anihileaza natural orice onestitate analitica. Esti partizan, deci nu esti obiectiv. Anihilarea se petrece sub exigenta Obiectivitatii impersonale care e o alta forma subtila de suspendare a analizei. In politica, totul este relativ, realizat partial, in starea gri a fiintarii. Ca in viata, de altfel. Exista, e adevarat!, principii si idealuri in politica. Si in viata. Unii tin cont mai mult de acestea, altii le transforma in discursuri demagogice. Asa e politica, asa e si viata: amandoua sunt diverse, dinamice, pe un drum ascendent, in incremenire, in regres.

Numai ca reductionismul de partid ucide diferenta si o inlocuieste cu indistinctia social-politica. Daca toti analistii din presa sunt naimiti, atunci, pe cale de consecinta logica, nu exista niciunde decat membri de partid pe fata sau mascati. Asa stand lucrurile, singura posibilitate e sa intorci spatele politicii si sa dobandesti nobletea independentei fata de ceea ce se petrece in tara ta si cu tine pe post de cetatean al ei. Agentii reductionismului de partid sunt autorii acestui adevarat sindrom depresiv civic de tipul ce mi-e Tanda, ce mi-e Manda. Asadar, daca toti mint si daca toti fura, atunci e inutil sa mai facem ceva. Ne abandonam lor votandu-i fatalist sau refuzand votul, ceea ce e o forma indirecta de a-i ajuta. Si totul se naste din boicotul judecatii analitice.
Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea