Social

#drepturi de autor #drept #creatie #angajat #salariat

Sindicatele vor sa scoata drepturile de autor

Romanii care primesc bani pe baza legii drepturilor de si-ar putea pierde acest drept. Ministerul Finantelor si-a manifestat acordul referitor la eliminarea acestor drepturi pentru meseriile care nu presupun munca de creatie, dar si pentru jurnalisti, ingineri, contabili, notari sau arhitecti.  

200.000 de angajati ar urma sa fie vizati de aceasta masura, care ar putea fi aplicata chiar din luna mai a acestui an, dupa aprobarea unei ordonante de urgenta in acest sens. Masura desfiintarii drepturilor de autor este considerata una foarte importanta de catre Bogdan Hossu , presedintele Cartel Alfa , care considera ca “efectele acestei legi se vor vedea in 20 de ani pentru persoanele tinere care sunt platite in prezent pe drepturi de autor ”, dupa cum a declarat acesta pentru Gandul.

Propunerea de eliminare a acestui tip de plata a venit din partea sindicatelor si a patronatelor inca din luna ianuarie, motivand ca plata prin este "o forma de evaziune fiscala " fiindca exclude plata anumitor taxe. Hossu a declarat ca drepturile de autor sunt de fapt un exces prin care unii angajatori transfera angajatilor intregul risc, care accepta o astfel de plata pentru ca au nevoie de un loc de munca, desi unii dintre ei sunt constienti ca vor avea peste ani o pensie de mizerie.

Conform datelor sindicalistilor, in Romania, in acest moment, exista aproximativ 200.000 de angajati platiti prin drepturi de autor, dintre care 45.000 numai in presa. In plus, Hossu a mentionat ca actuala Lege a contractelor drepturilor de autor nu trebuie anulata, ci corect aplicata, astfel incat angajatii care muncesc in domeniul creatiei (arta sau stiinta) vor ramane in continuare cu contractele pentru drepturi de autor.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea