Social

Sindicalistii europeni cer marirea salariilor

Sambata, in capitala slovena Ljubljana, mii de angajati au demonstrat pentru eliminarea discriminarii pe piata muncii si majorarea veniturilor.

In jur de 10.000 de persoane din toata Europa, dupa estimarile politiei, sau peste 35.000, dupa cele ale reprezentantilor sindicali, au raspuns apelului de mobilizare al Confederatiei Europene a Sindicatelor si au manifestat in Slovenia, cerand cresterea salariilor. Printre acestia, s-au numarat si 100 de sindicalisti din Romania.

Impartiti in grupuri mici, in functie de organizatia sindicala nationala, mani­festanti a 54 de sindicate din 29 de tari au defilat de-a lungul uneia dintre arterele mari din Ljubljana, cu pancarte prin care cereau „salarii demne si drepturi sociale".

Momentul demonstratiei nu a fost ales intamplator: la numai cativa kilometri distanta, ministrii europeni de finante incheiasera o reuniune (ECOFIN) in cursul careia, impreuna cu Banca Centrala Europeana (BCE), au facut apel la moderatie in privinta cresterilor salariale pentru a nu alimenta inflatia, care a atins luna trecuta un nou record in zona euro: 3,5 la suta pe an.

„Pot sa inteleg foarte bine cererile sindicatelor", a dat asigurari sambata comisarul european pentru afaceri economice, spaniolul Joaquin Almunia. Dar „cresterile de salarii ar trebui sa depinda de productivitatea reala", a adaugat el.


Salarii egale intre femei si barbati

Ministrii de finante europeni au fost invitati sa nu imite exemplul administratiei publice din Germania, care a acordat cresteri salariale de aproximativ 8% pe doi www .acasa.ro/ani" title="ani">ani . „Complet irational", a replicat Michael Sommer, directorul Confederatiei Germane a Sindicatelor (DGB).

„Daca am putea sa ne amestecam in politica ratei dobanzii cu aceeasi vehementa cu care ministrii de finante si BCE o fac in politica salariala, as fi cu adevarat fericit", a spus el. „Daca cineva vrea sa faca morala privind veniturile, sa se uite la veniturile mari ale patronilor", a adaugat Claude Rolin, secretarul general al Sindicatului Crestin Belgian ( CSC ).

Participant la demons­tratie, liderul cartelului Alfa, Bogdan Hossu, a declarat ca, „totodata, dorim majorarea nivelului salariului minim pe economie, care, in majoritatea tarilor nou-intrate in UE, este la limita subzistentei, dar si eliminarea diferentelor de salariu intre femei si barbati".


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea