Social

Sindicalistii din Imbunatatiri Funciare reiau protestele, marti si miercuri, in fata Guvernului

Sindicalistii din Imbunatatiri Funciare vor protesta la Guvern deoarece Ministerul Agriculturii nu a emis inca un act normativ privind privatizarea SNIF, iar Ministerul Muncii nu a stabilit nici o forma de protectie pentru angajatii disponibilizati , a declarat, luni, pentru NewsIn, Vasilica Blebea.

"Dupa ce Consiliul de Administratie al Agentiei Domeniului Statului (ADS) a decis ca Societatea Nationala de Imbunatatiri Funciare (SNIF) va fi privatizata prin negociere directa, Ministerul Agriculturii trebuia sa initieze un proiect de Hotarare de Guvern in acest sens, ceea ce nu s-a intamplat. De asemenea, nu am primit niciun raspuns concret de la Ministerul Muncii privind protectia angajatilor disponibilizati", a declarat, luni, pentru NewsIn, presedintele Uniunii Sindicatelor din Imbunatatiri Funciare, Vasilica Blebea.

Aceasta a precizat ca sindicalistii vor protesta marti si miercuri, in fata Guvernului, in intervalul 10.30- 13.30.

Uniunea Sindicatelor din Imbunatatiri Funciare a pichetat, in data de 20 mai, sediul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), principalele revendicari fiind protectia sociala pentru angajatii disponibilizati si privatizarea SNIF prin metoda negocierii directe. Ulterior, Consiliul de Administratie al ADS a decis ca SNIF va fi privatizata prin negociere directa, nu prin vanzare de actiuni cum se stabilise initial.

Secretarul de stat in MADR, Gheorghe Albu, a declarat, recent, ca SNIF va fi privatizata pana in luna august, iar MADR va urmari daca obiectivele ministerului sunt respectate in caietul de sarcini. De asemenea, secretarul de stat a precizat ca metoda de privatizare stabilita de Consiliul de Administratie al ADS, respectiv prin negociere directa, va fi aprobata prin Hotarare de Guvern.

Guvernul a decis, la sfarsitul lunii august 2007, instituirea administrarii speciale la SNIF. Potrivit actului normativ, "ADS exercita in numele statului prerogativele ce decurg din calitatea de unic actionar al SNIF pana la finalizarea privatizarii". De asemenea, MADR realizeaza un studiu privind planul de privatizare, pe baza caruia se vor propune mai multe alternative de privatizare. Atat planul de privatizare, cat si procedura de privatizare trebuie aprobate de consiliul de administratie al ADS.

Potrivit legii, administrarea speciala in perioada de privatizare se instituie la societatile comerciale la care statul sau o autoritate a administratiei publice detine un pachet majoritar de actiuni, aflate in proces de privatizare, prin ordin de ministru. De la data instituirii procedurii de administrare speciala, se adopta o serie de masuri exceptionale. Astfel, nici o regie autonoma, companie nationala sau societate comerciala nu are dreptul sa schimbe, sa refuze ori sa intrerupa servicii (electricitate, gaze naturale, apa) catre societate.

In schimb, societatea este obligata sa intocmeasca un grafic de reesalonare a obligatiilor restante catre furnizorii de servicii si sa achite anumite rate potrivit graficului. Doar daca acest grafic nu este respectat, furnizorii pot sa intrerupa serviciile respective.

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea