Alege Acasa.ro pentru succesul campaniei tale electorale! Pentru o oferta personalizata contacteaza-ne la office@acasa.ro sau la 0374.112.675.

Social

Sibiul merita sa fie inclus in patrimoniul Unesco

Ion Caramitru, presedintele UNITER si fost ministru al Culturii, considera ca orasul Sibiu merita pe deplin sa fie introdus in lista patrimoniului universal UNESCO . “Sibiul va castiga aceasta lista. Nu stiu de ce pana acum UNESCO nu a aprobat pe lista Sibiul, poate din cauza ca in 1999 a acceptat atat de multe”, a declarat Ion Caramitru, miercuri, in cadrul unei conferinte de presa sustinute la Sibiu. Directorul general al UNESCO, Koichiro Matura, care a vizitat recent Capitala Culturala Europeana , declara, cu aceasta ocazie, ca Sibiul are sanse mari de a fi inclus pe Lista Patrimoniului UNESCO prin refacerea raportului de prezentare. Unul din cei mai mari sustinatori ai Sibiului pentru a castiga statutul de Capitala Culturala Europeana, Caramitru a apreciat ca dupa restaurare “Orasul de Jos din municipiul Sibiu, care are zone mai frumoase decat cele din centrul istoric , va fi una din cele mai mari atractii din municipiu”. Ion Caramitru regreta ca in urma cu zece ani, cand era ministru al Culturii, nu a propus la UNESCO si Sibiul, atunci fiind propuse si aprobate un numar de 22 de obiective culturale din Romania. “Daca Romania are astazi 30 de monumente pe lista UNESCO, 22 se datoreaza ministerului pe care l-am condus. In 1997 am trimis la UNESCO 23 de dosare cu aplicatii pentru intrarea pe lista. Poate am gresit, nu am introdus in lista si cetatea Sibiului”, a precizat Caramitru. Recent, comisarul Programului “Sibiu - Capitala Culturala Europeana 2007”, arhitectul Sergiu Nistor, a declarat ca centrul vechi al orasului Sibiu va fi inclus pe lista patrimoniului universal UNESCO, dupa ce Romania va elabora un raport mai bun care sa justifice valoarea universala a acestui monument. Nistor, membru al Comitetului stiintific international pentru probleme administrative, financiare si juridice al Consiliului international al monumentelor si siturilor (ICOMOS), a pecizat ca la reuniunea de la Christchurch din Noua Zeelanda, desfasurata in luna iunie, Comitetul pentru Patrimoniu UNESCO a recomandat Romaniei sa imbunatateasca dosarul de prezentare a Sibiului, amanand astfel o decizie. In cazul in care Comitetul ar fi luat decizia de respingere, acest subiect nu ar mai putea fi pus vreodata in discutie. Despre unele opinii privind propunerea ca Sibiul sa apara ca un supliment la pozitia Sighisoara de pe lista patrimoniului UNESCO, Sergiu Nistor a precizat ca este, din punct de vedere procedural, mai simplu si, totodata, mai sigur ca se va accepta aceasta formula. Centrul istoric Sighisoara se afla pe lista patrimoniului universal, reprezentand un capitol separat. Pe aceeasi lista, Romania mai este trecuta cu sapte situri satesti cu biserici fortificate din Transilvania, cu Manastirea Hurezi, cu sapte biserici din Moldova, cu ansamblul de opt biserici de lemn din Maramures, cu sase fortarete dacice din Muntii Orastiei si cu Rezervatia Biosferei Delta Dunarii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea