Social

#pizza #shaorma #apa minerala #taxa #fast-food

Shaorma, pizza si apa minerala se sustrag de la taxa pe fast-food

Pizza, shaorma si apa minerala scapa de taxa pe fast-food. Acest anunt a fost facut de Adrian Streinu Cercel, secretarul de stat in Ministerul Sanatatii.

Decizia a fost luata ca urmare a unei statisticii privind cresterea considerabila a numarului de persoane supraponderale, inca de la varste mici, respectiv grupa 3-6 ani, si la copiii din invatamantul primar.

Lista produselor alimentare care ar intra in taxa pe fast-food includ produsele cu o cantitate foarte mare de grasimi, bauturile carbogazoase si dulciurile hiperconcentrate. Lactatele, carnea, pizza, shaorma si apa minerala nu se vor regasi insa pe lista, potrivit Realitatea.net.

Reprezentantii patronatelor sunt de parere insa ca introducerea acestei taxe ar putea duce, pe langa cresterea, im medie, cu mai mult de 20 % a pretului la alimente si la concedierea a peste 36.000 de salariati, adica aproximativ 20 % din personalul din industria alimentara .

Ministerul Sanatatii a respins insa aceasta idee, argumentand ca datele avansate de reprezentantii patronatelor din alimentatie sunt nerealiste si nu au baza de calcul.

Vom face cumparaturile din Ungaria si Bulgaria

Mihai Visan, reprezentantul Romalimenta sustine ca orice taxa are un efect dublu: afecteaza bugetul consumatorului si incurajeaza economia subterana.

"Toate aceste masuri fiscale nu fac decat sa ne ingroape. Nu vom negocia cuantumuri ale contributiei, ci ministerul ar trebui sa le discute direct cu populatia", a precizat Visan, citat de Realitatea.net.

Un alt efect pe care l-ar putea avea aceasta taxa, potrivit reprezentantiilor industriei alimentare, ar fi faptul ca romanii din Banat si Ardeal vor prefera sa faca cumparaturile din Ungaria, iar cei din sudul tarii in Bulgaria, unde produsele sunt mai ieftine.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea