Social

Shakespeare, teatru pe saturate

Editia a sasea a Festivalului International Shakespeare se desfasoara anul acesta sub genericul „Mari regizori, mari teatre ale Europei si ale lumii".

Organizat la Bucuresti si Craiova pana pe 18 mai, evenimentul ii aduce in Romania pe regizorii Declan Donnellan (care va primi cel dintai Premiu International Shakespeare, in valoare de 10.000 de euro), Robert Wilson, ca invitat special, si pe lituanianul Eimuntas Nekrosius, cu proiectul „Trilogia shakespeariana" („Hamlet", „Macbeth" si „Othello").

Principala noastra preocupare in organizarea acestui festival a fost calitatea, si nu cantitatea. E un festival lejer dintr-un punct de vedere important, acela de a nu haitui publicul si invitatii prin diferite locatii, prezentarea spectacolelor la ore diferite si inaintate.

Avem un spectacol pe zi la Craiova, iar la Bucuresti, festivalul este relativ comod. Am dorit ca aceasta editie sa fie una de varf, mai mult de atat nu cred ca se poate", a spus Mircea Cornisteanu, directorul teatrului „Marin Sorescu" din Craiova.

„Femeia marii", imbracata de Armani

Lev Dodin aduce „Regele Lear", de la Malii Teatr din Sankt Petersburg. Robert Wilson vine la Bucuresti, pentru prima oara, ca invitat special al festivalului, cu „Femeia marii" de Ibsen, un spectacol de la Milano, ale carui costume sunt semnate Giorgio Armani. Silviu Purcarete prezinta, in premiera, in Capitala, recenta montare de la Craiova, „Masura pentru masura".

In agenda festivalului mai figureaza „ Eduard al III-lea " de la Teatrul National, „Doi tineri din Verona" de la Comedie si, pentru prima data, un spectacol de opera, „Macbeth" de Giuseppe Verdi, in regia lui Petrica Ionescu.

In afara programului, au fost anuntate doua piese „invitate speciale": „Marele inchizitor" al teatrului Bouffe du Nord din Paris, regizat de Peter Brook si „Opera de trei parale" de Robert Wilson.

„Macbeth", in aer liber

In Piata din fata Ateneului Roman se joaca „Macbeth: Who is that Bloodied Man", regizat de Pawel Szkotak. Piesa dupa Shakespeare apartine teatrului Biuro Podrozy din Polonia. Festivalul International Shakespeare mai cuprinde o sesiune de shakespeareologie, simpozioane teoretice, lansari de carte, DVD-uri ori casete cu cele mai insemnate creatii shakespeariene, trei workshopuri de regie-teatru conduse de regizorul si profesorul universitar David Esrig, insotit de Margareta Soerenson, unul dintre cei mai cunoscuti teatrologi din Suedia si din Europa.

Spectacolele din Capitala se des­fasoara la Teatrul National, Teatrul Odeon, Teatrul Bulandra si Teatrul Metropolis , iar un bilet costa intre 20 si 30 de lei. „Visam la aceasta editie, in aceasta forma, din 1991. Eu visam sa realizam in Romania un festival selectiv cu mari regizori ai lumii.

Au trebuit sa treaca 17 ani ca sa vedem real acest vis. Dorinta de a face acest festival este extrem de ofertanta, dar te si incorseteaza", a declarat Emil Boroghina, directorul artistic. El isi doreste ca cel mai amplu eveniment teatral de la noi sa devina si „o scoala, un formator pentru tinerii actori, regizori si teatrologi".

Din programul festivalului:

Sambata si duminica, 3-4 mai, ora 21.00
Piata „George Enescu"
Macbeth, regia Pawel Szkotak

Luni, 5 mai, ora 18.30
Teatrul Odeon
Marele inchizitor, regia Peter Brook

Marti, 6 mai, ora 18.30
Teatrul „L.S. Bulandra", Sala Izvor
Trilogia shakespeariana – Macbeth, regia Eimuntas Nekrosius

Teatrul Odeon, ora 18.30
Marele inchizitor, regia Peter Brook

Teatrul National din Bucuresti , Sala Mare
Eduard al III-lea, regia Alexandru Tocilescu

Miercuri, 7 mai, ora 11.00
Libraria „Mihail Sadoveanu", Bucuresti
Lansarea volumelor: Shakespeare pentru toate timpurile, de Stanley Wells, Este adevarat ce se spune despre Shakespeare?, de Stanley Wells, Introducere in Shakespeareologie, de Dan Amedeo Lazarescu

Joi, 8 mai, ora 18.30
Teatrul „L.S. Bulandra", Sala Izvor
Trilogia shakespeariana – Hamlet, regia Eimuntas Nekrosius

Vineri, sambata si duminica, 9, 10, 11 mai, ora 18.30
Teatrul National din Bucuresti, Sala Mare
Regele Lear, regia Lev Dodin

Sambata, 10 mai, ora 18.30
Teatrul „L.S. Bulandra", Sala Izvor
Trilogia shakespeariana – Othello, regia Eimuntas Nekrosius

Duminica, 11 mai, ora 20.00
Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica „I.L. Caragiale" Bucuresti
Lumea intreaga e o scena, regia Rodica Mandache

Luni, miercuri, joi, 12, 14, 15 mai, ora 9.00
Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica „I.L. Caragiale" Bucuresti
Atelier de regie-teatru, coordonator: David Esrig

Marti, 13 mai, ora 18.30
Teatrul Metropolis
Nobile William, recitalul actorului Michael Pennington

Joi, 15 mai si vineri, 16 mai, ora 18.30
Teatrul National din Bucuresti, Sala Mare
Femeia marii, regia Robert Wilson

Teatrul de Comedie, ora 18.30
Doi tineri din Verona, regia Felix Alexa

Sambata, 17 mai, ora 18.30
Opera Nationala Bucuresti
Macbeth (opera de Giuseppe Verdi), regia Petrica Ionescu

Duminica, 18 mai, orele 17.00 si 20.30
Teatrul National din Bucuresti, Sala Mare
Masura pentru masura, regia Silviu Purcarete


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea