Social

#somn #sforait #somn linistit #cauze sforait

Sforaitul: o problema in doi, sau o problema sociala?

In jur de 20% din populatia adulta sforaie in mod obisnuit si 45% ocazional, conform unor cercetari spaniole realizate de Institutul de Investigatie al Somnului.

Numarul persoanelor care merg la consultatii specializate pentru a trata o problema ce poate afecta sanatatea si poate avea un impact in sfera sociala, este in continua crestere. Totodata, sforaitul este mai enervant pentru colegii de camera si pentru vecinii celui care sforaie.

Este vorba despre un sunet deranjant emis atunci cand omul respira si doarme si este un semn ca ceva anormal se intampla in timpul somnului. In multe cazuri vorbim despre un sforait usor, care este provocat de vibratiile omusorului si de alte tesuturi din jur, ce constituie asa numitul “val al palatului” sau “val palatin”, atunci cand muschii se relaxeaza si caile respiratorii se ingusteaza.

Sunt persoane care, inafara ca sforaie, sufera in mod repetat de pauze respiratorii pentru cateva secunde. In aceste cazuri, se vorbeste despre sindromul de apnee hipopnee in somn si este necesara consultarea unui medic de specialitate pentru a investiga problema si pentru a prescrie un tratament adecvat. Daca nu se trateaza, se poate ajunge la complicatii precum boli cardiovasculare, accidente cerebrale vasculare, hipertensiune arteriala, aritmii si diabet. In plus, aceasta pauza respiratorie poate cauza accidente de trafic sau de munca.


Cauzele si profilul sforaitului

Numitorul comun al persoanelor care sforaie este existenta unei ingustari a cailor respiratorii. Acest lucru se poate produce din cauza unui tonus scazut al muschilor gatului sau ai limbii. Daca acestia sunt liberi, exista riscul de colaps al cailor respiratorii. Acesta se datoreaza consumului de alcool sau de medicamente ce provoaca stari de somnolenta.

De asemenea, sforaitul este cauzat de dezvoltarea excesiva a tesuturilor din gat. Amigdalitele mari sau polipii crescuti, spre exemplu, sunt cauza sforaitului la copii.

In acelasi fel, desi mai putin frecvent, chisturile sau tumorile pot fi factori declansatori ai sforaitului. O alta cauza este lungimea excesiva a valului palatin si a omusorului. Un val palatin se poate transforma intrun pasaj ingust intre nas si gat.

Obstructia cailor respiratorii este de asemenea o cauza a sforaitului. Acest lucru se poate datora infectiilor virale netratate sau poate fi un rezultat al reactiilor alergice. Excesul de greutate este considerat a fi o cauza a sforaitului. Este mai frecvent la barbati si se agraveaza odata cu inaintarea in varsta.


Iata cateva sfaturi practice:

1. Gaseste pozitia potrivita. Dormitul pe o parte favorizeaza reducerea sforaitului.

2. Creeaza-ti un ambient potrivit. Aerul uscat poate inflama mucoasa nazala, si astfel instalarea unui umidificator in camera poate fi de folos.

3. Primavara identifica substantele ce iti provoaca reactii alergice.

4. Evita anumite obiceiuri. Relaxarea si inflamarea musculaturii faringelui sunt cauza sforaitului, iar aceste efecte sunt produse de consumul de alcool si tutun.

5. Urmeaza o dieta sanatoasa. Scaderea in greutate este o indicatie de baza pentru persoanele ce sforaie si care au kilograme in plus. De asemenea, nu se recomanda sa ai mese copioase inainte de a te culca.

6. Un somn linistit. Poate fi util sa ridicati capul patului sau sa folositi mai multe perne.

In colectia Salterra, gasesti salteaua, perna, pilota sau asternutul care ti se potrivesc cel mai bine. Cand alegi un produs din colectia Salterra, stii ca ai facut o investitie pe termen lung in confortul si sanatatea ta.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea