Social

# sfantul petru # sfantul pavel #sfintii petru si pavel #obiceiuri #traditii #sarbatoare

Sfintii Petru si Pavel – traditii si obiceiuri. Ce NU este bine sa faci astazi

Astazi, 29 iunie, crestinii sarbatoresc le Sfintii Apostoli Petru si Pavel.  Sarbatoarea marcheaza venirea mijlocului verii si mai este denumita in popor si ca Sanpetru de vara. Pentru agricultori, sarbatoarea marcheaza inceputul secerisului.

Peste 510.000 de romani isi aniverseaza onomastica de Sfintii Petru si Pavel. Dintre acestia, 375.222 sunt barbati, iar restul, femei.

Cele mai frecvente nume intalnite la barbati sunt Petru, Petre si Paul, iar la femei, Paula, Petronela si Petruta.

Traditii si obiceiuri de Sfintii Petru si Pavel

Marti, 29 iunie, pentru sporul casei si pentru sanatate, se sfintesc la biserica pachete care contin colaci, lumanari, mere dulci, mere acrisoare, zarzare si coliva. Apoi, acestea se impart saracilor.

In aceasta zi se respecta si Sarbatoarea lupilor: gospodarii nu pun capcane in paduri si nu alunga lupii cu focuri de arma. In caz contrar, vor ramane in continuare fara vite.

Prin traditie, femeile nu au voie sa manance mere pana in ziua praznicului, pentru a nu-i supara pe cei trecuti la viata vesnica din familia respectiva. Dupa aceasta zi, tinerele fete au voie sa manance mere. Insa varstnicele din familie "au dezlegare" la mere abia la sarbatoarea Sfantului Ilie.

In credinta populara se spune ca Sfantul Petru are un bici, iar cand pocneste din el, sar scantei care se transforma in licurici. Acesti licurici, care apar datorita biciului Sfantului Petru, ii ajuta pe calatorii care se ratacesc sa se descurce pe drumurile de munte sau prin padure.

Daca tuna si fulgera in ziua Sfintilor Apostoli, nucile si alunele vor fi viermanoase.

In ziua de Sf Petru este bine sa se imparta mere dulci si miere prietenilor si vecinilor si sa le uram spor la munca si sanatate.

Cine sunt Sfintii Apostoli Petru si Pavel

Sfintii Petru si Pavel au fost doi dintre cei 12 apostoli al lui Iisus Hristos. Ei sunt sarbatoriti impreuna, in data de 29 iunie, deoarece au murit in aceeasi zi.

Sfantul Apostol Petru - fiul lui Iona si fratele Apostolului Andrei, s-a nascut in Betsaida Galileei. Numele sau iudeu era Simon, insa Mantuitorul il va numi Chifa (piatra). Dupa o pescuire minunata pe lacul Ghenizaret, este chemat sa devina pescar de oameni. Marturiseste in numele apostolior dumnezeirea lui Hristos, dar se si leapada de Hristos cand El este prins spre a fi rastignit. Dupa Inaltarea Domnului, Petru ia cuvantul in adunarea ucenicilor si aleg ca apostol pe Matia in locul lui Iuda. In ziua Cincizecimii, dupa predica Sfantului Apostol Petru, se boteaza trei mii de persoane.

Sfantul Apostol Petru a propovaduit in Ierusalim, Iudeea, Samaria, Asia Mica pana in Babilon si in ultima parte a vietii, la Roma. Sfantul Petru a murit rastignit pe cruce, cu capul in jos, in anul 67, pe 29 iunie.

Sfantul Apostol Pavel era originar din Tarsul Ciliciei, din neamul Veniamin. Sfantul Pavel a fost elevul invatatului Gamaliel. Pavel locuia in Tars si lupta impotriva crestinilor. Sfantul Apostol Pavel a participat la uciderea arhidiaconului Stefan. Pe calea Damascului i se arata Hristos intr-o lumina orbitoare si il mustra: "Saule, Saule de ce ma prigonesti?”. Se converteste si primeste botezul de la Anania, episcopul Damascului. Sfantul Apostol Pavel a pornit in trei mari calatorii misionare si a scris 14 epistole care se gasesc in Sfanta Scriptura. A fost decapitat din porunca imparatului Nero, in anul 67.

Din cauza faptului ca Sfintii Apostoli Petru si Pavel au fost in temnita pentru ca L-au marturisit pe Hristos ca Fiu al lui Dumnezeu, au devenit ocrotitori ai sistemului penitenciar din Romania. Ei sunt ocrotitori ai celor lipsiti de libertate si din cauza faptului ca cei ajunsi in penitenciare sunt persoane care au gresit fata de Dumnezeu, precum au gresit si ei: Petru S-a lepadat de Hristos, iar Pavel i-a prigonit pe crestini.

Sursa foto: fanatik.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea