Social

#prognoza #criza #guvern #recesiune #someri

Sfarsitul lui 2009 aduce cu 220.000 de someri mai multi decat prognoza initiala si adancirea recesiunii

O rata a somajului de aproximativ 8% si cu 220 de mii de someri mai mult decat se estima – aceasta este prognoza Executivului roman pentru finalul anului 2009. In noul proiect al Programului de convergenta, care se afla in varianta de lucru pe masa Guvernului, se precizeaza ca se asteapta adancirea puternica a recesiunii, cresterea galopanta a numarului de someri, renuntarea la scutirea de impozit, in 2009, pentru firmele care reinvestesc profitul si blocarea angajarilor in sectorul public in urmatorii doi ani.

Potrivit proiectului revizuit al Programului de convergenta obtinut de Mediafax, desi se afla in lucru pe masa Executivului, in luna decembrie a acestui an vor fi de doua ori mai multi someri decat se estimase, respectiv cu aproximativ 220.000 de persoane in plus decat prognoza initiala, situatie care ar urma sa se redreseze in 2010 si 2011, in conditiile inregistrarii unei cresteri economice.

Alte prevederi ale proiectului mentioneaza ca si recesiunea se va adanci. Gandul mentioneaza ca in proiectul revizuit, scenariul amplificarii recesiunii este construit tinand cont de producerea unor fenomene extreme, precum seceta sau inundatii. In aceste conditii, oferta de produse agroalimentare s-ar diminua semnificativ, reducand autoconsumul si crescand importurile pentru a acoperi cererea.

In plus, pentru bugetari, Executivul isi mentine decizia ca in perioada 2010-2011 sa majoreze salariile doar in raport cu nivelul inflatiei si sa blocheze angajarile in sectorul public, cu reduceri de cheltuieli inclusiv la institutiile finantate din venituri proprii, prin viitoarea lege de salarizare unica pentru bugetari.

Scenariul nu este deloc optimist

Nici oamenii de afaceri nu vor scapa de probleme. Neimpozitarea profitului reinvestit a fost amanata pentru 2010 si a fost introdusa precizarea ca se va face “doar pentru anumite activitati”.

De asemenea, potrivit Gandul, Executivul doreste o crestere a contributiei de asigurari sociale de stat in 2009 cu 2,4 puncte procentuale fata de media anului 2008, inasprirea conditiilor pentru acordarea pensiei anticipate si de invaliditate, preluarea, in mod gradual, a unor categorii de contribuabili exceptati de la plata contributiei sociale la bugetul de asigurari sociale.

Se pare totusi ca Ministerul Finantelor Publice nu recunoaste acest document., obtinut de Mediafax si dat publicitatii ieri. Conform Gandul, reprezentantii ministerului au declarat ca proiectul in discutie nu are nici o legatura cu documentul care urmeaza sa ajunga saptamana viitoare pe masa Guvernului.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea