Social

#Sfantul stefan 2022 # traditii si superstitii #sfantul stefan

Sfantul Stefan 2022. Traditii si superstitii. Ce este musai sa faci in aceasta zi

Pe 27 decembrie, in cea de-a treia zi de Craciun este sarbatorit Sfantul Stefan. Este o sarbatoare importanta la romani, mai ales ca peste 400.000 de persoane ii poarta numele si isi sarbatoresc onomastica.

 

Ca orice sarbatoare religioasa, de-a lungul timpului, in jurul acesteia s-au strans o serie de traditii si obiceiuri pe care oamenii inca le respecta. Iata ce trebuie sa faci in aceasta zi pentru a-ti merge bine in anul care urmeaza.

Sfantul Stefan 2022. Ce trebuie sa faci in aceasta zi

In multe zone din Muntenia, se obisnuieste ca in aceasta zi sa se prepare Painicile lui Stefan. Acestea sunt pregatite din aluat de cozonac, dar li se da o forma de chifle (rotunde). Dupa coacere se ung cu miere din belsug si se presara nuca macinata peste. Acestea se duc apoi la biserica unde se sfintesc si se impart apoi copiilor saraci.

De asemenea, in unele zone de Sfantul Stefan, se prepara si se impart mucenici cu miere si nuca, care amintesc de moartea lui muceniceasca.

O veche traditie spune ca cei care au probleme si se judeca cu persoane foarte orgolioase, trebuie sa aiba in casa lor o icoana cu Sfantul Stefan.

In aceasta zi, cei certati trebuie sa se impace si sa revina la relatii bune, ca pe vremuri. 

Ce sa nu faci de Sfantul Stefan

Ziua de Sfantul Stefan, este o zi de sarbatoare. In aceasta zi nu se fac treburi casnice. Sub niciun chipa astazi nu trebuie sa speli sau sa faci curatenie. De asemenea, nu se coase. Se spune ca cei care fac aceste lucruri vor avea parte de chinioane in anul care urmeaza.

De Sfantul Stefan nu trebuie sa te certi cu nimeni, chiar daca ai dreptate.

Nu se da nimic cu imprumut de ziua Sfantului Stefan, ca sa nu se lege farmecele de tine.

La sarbatoarea Sf. Stefan nu ai voie sa dormi, altfel te vei simti amortit tot anul urmator.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea