Social

#sfantul ioan #traditii #superstitii #sfantul ioan botezatorul

Sfantul Ioan Botezatorul! Traditii si superstitii de care sa tii cont

In fiecare an, pe 7 ianuarie, Romanii il sarbatoresc pe Sfantul Ioan Botezatorul. Dupa aceasta zi se incheie oficial sarbatorile de iarna, care incep pe 6 noiembrie, de Sfantul Nicolae.

 

Sfantul Ioan Botezatorul este considerat cel mai mare si important intre sfinti, dupa Fecioara Maria si este cel care a anuntat si pregatit timpul mesianic, este cel care a anuntat venirea Mantuitorului pe pamant.

Aceasta sabrbatoare mare nu este lipsita de traditii si superstitii  pe care credinciosii le respecta cu sfiintenie. 

Traditii si superstitii de care sa tii cont 

Potrivit traditiei, in aceasta zi, trebuie sa te stropesti cu aghiasma pe fata, pentru a te feri de boli tot anul.

Se spune ca in aceasta zi trebuie sa fii vesel si sa zambesti mai mult ca niciodata, deoarece persoanele care sunt triste de Sfantul Ioan, vor fi triste tot restul anului.

In popor se mai spune ca femeile care vor sa devina mame trebuie sa se roage astazi la Sfantul Ioan pentru a naste copii sanatosi.  

In ziua de Sfantul Ion exista obiceiul “Iordanitul femeilor”,  care este, de fapt, o petrecere a nevestelor. Femeile se aduna la o gazda, unde aduc fiecare alimente si bautura, apoi petrec pana dimineata, spunand ca se “iordanesc”.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea