Social

#sfantul ilie traditii # traditii si superstitii #sfantul ilie

Sfantul Ilie: Ce trebuie sa faca fetele nemaritate si ce este interzis astazi!

Pe 20 iulie se celebreaza in fiecare an Sfantul Ilie. Este unul dintre cele mai importante personaje biblice, iar aceasta sarbatoare are numeroase semnificatii si aduce cu ea numeroase traditii si obiceiuri. 

Iata mai jos cateva dintre obiceiurile si superstitiile de Sfantul Ilie: 

Nu se face curatenie si nu se gateste

De Sfantul Ilie, gospodinele nu trebuie sa faca ordine in gospodarie, iar in multe zone din tara nu se aprinde nici focul in vatra pentru a pregati mancare gatita. Potrivit traditiei, acela care nu respecta sarbatoarea este pedepsit de Sfantul Ilie care trimite grindina si furtuna peste ogoarele lui. 

Pamanturile se stropesc cu apa sfintita

Sfantul Ilie este si ocrotitorul recoltelor; de aceea, in aceasta zi ogoarele se stropesc cu agheasma pentru ca ele sa aduca rod bogat in anul urmator. In dimineata praznicului, se culeg cele mai bune plante de leac, care se usuca in locuri ferite de umezeala si se pastreaza in farmacia casei. Tot acum se culege si se sfinteste la biserica si busuiocul.

In multe zone din Moldova, in aceasta zi, gospodarii mananca grau nou fiert, indulcit cu miere, pentru a avea spor in munca lor. 

Nu se mananca mere

In ziua praznicului, traditia spune ca este bine sa se consume fructe proaspete, cu exceptia merelor varatice. Traditia spune ca oricine respecta acest obicei va fi sanatos tot anul. O alta datina spune ca persoana care nu tine seama de aceasta traditie, pe lumea cealalta va avea parte numai de mere.

In unele sate, exista si obiceiul ca femeile sa duca la biserica numai mere varatice pentru a fi binecuvantate. In acest caz, traditia transmisa din generatie in generatie spune ca, pentru aceste femei, dupa moarte, merele sfintite se vor transforma in mere de aur.

Pana-n ziua praznicului, pentru a nu-l supara pe Proroc, nu se mananca mere, fructele preferate ale Sfantului Ilie. Abia dupa ce se sfintesc la biserica, credinciosii impart mere copiilor, prietenilor, rudelor si saracilor. Respectand aceasta datina, merele dulci se pastreaza mai bine si devin mai gustoase.

In aceasta zi se mananca prima data roadele pamantului din acest an: mere, struguri, nuci si alune.

Este bine sa ai busuioc sfintit in casa

Potrivit traditiei stramosesti, in aceasta zi este bine sa facem provizii de busuioc , o planta cu efecte miraculoase pentru sanatate si pentru viata spirituala. Buchetele de busuioc se sfintesc la biserica, apoi se pastraza la icoane, dar se pun si la ferestre, si la streasina casei, pentru ca acea gospodarie sa fie aparata de dracii pe care biciul Sfantului Ilie ii alunga oriunde-i intalneste. 

Daca tuna si fulgera, spune traditia, este bine sa aprinzi tamaie si sa mergi cu bolul prin toata casa, cu exceptia baii. In acest mod, mirosul de tamaie alunga spiritele rele si dracii care s-au pitit in gospodaria noastra de frica Sfantului Ilie.

Fetele nemaritate isi viseaza ursitul

In multe zone rurale, in mod discret, in zorii sarbatorii, fetele nemaritate merg in lanurile de canepa. Imbracate in camasi albe, ele se scalda in roua asternuta pe canepa. Fata care viseaza un lan de canepa verde se va casatori cu un baiat tanar. In schimb, fata care viseaza un lan de canepa uscata se va casatori cu un barbat mai in varsta.

Daca tuna si fulgera in aceasta zi, alunele si fructele din livezi vor avea viermi.

De obicei, in ziua praznicului nu ploua. Dumnezeu nu-i spune Sfantului Ilie cand este ziua lui, pentru ca acesta sa nu trimita pe pamant furtuna si traznete prin care sa-i pedepsesca pe oameni pentru pacatele lor. Daca Sfantul insista sa afle cand este ziua lui, atunci Dumnezeu ii spune ca aceasta a trecut de mult, noteaza click.ro. 

Nu este bine sa pornesti la drum in ziua de Sfantului Ilie, pentru ca, spune traditia, dracii fugariti de Prooroc se ascund sub pomi, la rascruce de drumuri, ies in cale trecatorilor si le poarta ghinion.

De asemenea, daca ploua in ziua praznicului, vremea rea se mentine inca 20 de zile.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea