Social

#sarbatoare crestin-ortodoxa #Sfantul Haralambie traditii #Sfantul Haralambie # traditii si superstitii

Sfantul Haralambie, ziua in care femeile alerga goale in jurul casei

Astazi, Biserica il sarbatoreste pe Sfantul Haralambie, cel despre care se spune ca apara creştinii de ciuma şi foamete. O serie de superstitii sunt legate de aceasta sarbatoare, una dintre ele fiind obiceiul femeilor de a inconjura casa de trei ori, in pielea goala, pentru a tine departe spiritele rele. 

Traditia mai spune ca femeile trebuie sa faca, in aceasta zi sfanta, un colacel, pe care il coc inainte de rasaritul soarelui, il rup in patru bucati pe care le arunca in cele patru vanturi.

Pentru paza vietii şi a gospodariei, se stropesc cu apa sfintita gradinile şi vitele, iar boii nu se injuga. De asemenea, se face pomana pentru cei care n-au murit de moarte buna, se duce coliva la biserica sau grau curat. Boabele sfintite de preot se dau vara la pasari, ca sa nu le atinga boala. Cine tine aceasta sarbatoare are parte de cai buni şi sanatoşi, nu le şchiopateaza vitele şi nu le mananca lupii.

Se mai spune ca este sfantul care ia sufletul omului cand moare, de aceea, celui care lucreaza in aceasta zi se spune ca ii iese sufletul cu chinuri.

Daca in ziua de Sf. Haralambie ploua, se spune ca va mai ploua inca 40 de zile, scrie adevarul.ro.

Cine a fost Sfantul Haralambie

Sfantul Haralambie a fost episcop in Cetatea Magneziei, din Asia Mica, Turcia de astazi, in vremea imparatului Septimu Sever (193-211). Cand Sfantul Haralambie a implinit varsta de 113 ani a fost supus la diverse chinuri pentru ca nu a lepadat credinta in Hristos. Potrivit traditiei, in timpul torturilor, mainile guvernatorului Lucian s-au lipit de trupul sfantului si au ramas acolo pana cand mucenicul a facut rugaciune. In fata acestei minuni, cei care il torturau s-au convertit la crestinism.

Mai tarziu, auzind imparatul cele petrecute cu Sfantul Haralambie, a poruncit sa fie adus in Antiohia. Aici a fost supus la alte chinuri: soldatii i-au legat barba in jurul gatului si l-au tras de ea pe drum; i-au infipt un piron de fier in trup, i-au ars fata si i-au jupuit pielea de pe trup. Insa, Sfantul Haralambie s-a vindecat in chip miraculos, prin darul lui Dumnezeu.

Sfantul Haralambie a fost condamnat la taierea capului cu sabia. In timpul rugaciunii dinainte de moarte, cerurile s-au deschis si sfantul a vazut pe Hristos si pe ingerii sai, conform crestinortodox.ro.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea