Social

#sfantul dumitru #traditii #superstitii

Sfantul Dumitru. Traditii si obiceiuri de care sa tii cont. Sub nicio forma nu trebuie sa faci asta

In fiecare an, pe 26 octombrie este sarbatorit Sfantul Dumitru. Aceasta este una dintre cele mai importante sarbatori ale toamnei. In jurul acesteia s-au format, de-a lungul timpului, o serie de traditii si obiceiuri de care credinciosii tin cont inca.

Se spune ca aceasta este ziua in care caldura intra in pamant, iar iarna incepe sa-si arate coltii. De asemenea, exista credinta populara care spune ca Sfantul Dumitru usuca plantele si dezfrunzeste copacii, el fiind cel care “descuie iarna”.

Ciobanii se folosesc de aceasta zi pentru a vedea cum va fi vremea in timpul iernii. Acestia isi asaza cojocul in mijlocul oilor si asteapta sa vada ce oaie se va aseza pe el. Daca se va culca o oaie neagra, iarna va fi buna, iar daca se va culca o oaie alba, iarna va fi aspra, potrivit romaniatv.net.

Astazi, de Sfantul Dumitru, credinciosii isi pomenesc mortii. Acestia dau de pomana coliva si colaci in forma de cruce pentru sufletele celor adormiti. 

Cei care tin cu sfintenie aceasta sarbatoare vor fi feriti de boli si ghinion. 

Fetele nemaritate merg cu un buchet de busuioc la biserica, pe care-l sfinteste preotul. Apoi, tinerele il agata la o oglinda. Se spune ca numarul celor care vor observa busuiocul agatat este numarul persoanelor care-i vor face curte tinerei.

Ce sa NU faci de Sfantul Dumitru daca vrei sa tii ghinioanele la distanta

In ziua de Sfantul Dumitru nu trebuie sa folosesti pieptenele, deoarece vei atrage necazuri si primejdii.

Astazi este interzis sa speli, sa cosi sau sa faci orice alte treburi casnice. De asemenea, este interzisa prepararea mancarii la cuptor. 

Tot in aceasta zi este interzisa semanarea usturoiului. Se spune ca cei care pun usturoi pe 26 octombrie vor avea pagube tot anul care urmeaza.

Cine a fost Sfantul Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir

Sfantul Mare Mucenic Dimitrie este cinstit pe data de 26 octombrie. A trait in timpul imparatilor Diocletian (284-305) si Maximian (286-305). Din viata sa, inscrisa in Sinaxare, aflam ca a fost fiul prefectului din Tesalonic. Dupa moartea tatalui sau a fost  numit guvernator al Tesalonicului. Tinand seama de faptul ca Dimitrie nu a ascuns ca este crestin, a fost intemnitat. In vremea aceea, crestinii erau trimisi sa lupte cu gladiatorii. In aceste lupte, crestinii erau victime sigure. Potrivit traditiei, Nestor - un tanar crestin, cere binecuvantarea de la Sfantul Dimitrie sa-l omoare pe Lie, gladiatorul favorit al imparatului, pentru a pune capat luptelor sangeroase. Dimitrie il va insemna cu semnul sfintei cruci pe frunte si ii va spune: "Du-te si pe Lie il vei birui, iar pe Hristos Il vei marturisi". Prin rugaciunele Sfantului Dimitrie, Nestor reuseste sa-l strapunga cu lancea pe Lie. La finalul acestei lupte, imparatul Maximian porunceste ca lui Nestor sa i se taie capul, iar Dimitrie sa fie strapuns cu sulitele. Din trupul lui Dimitrie, nu a curs sange, ci mir tamaduitor de boli.

Sfantul Dimitrie a fost martirizat la Sirmium (Sremska Mitrovita, in Serbia), iar moastele sale au fost aduse in Tesalonic, pe 26 octombrie 413. Biserica actuala in care se afla moastele Sfantului Mucenic Dimitrie a fost construita la putin timp de la incendiul bisericii ridicate de guvernatorul Leontie, din anii 626-634. A fost transformata in moschee in anul 1493 si redata cultului crestin in 1912.

FOTO: criticarad.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea