Social

#pelerinaj Sfantul Dimitrie cel Nou #Sfantul Dimitrei Basarabov #sfantul dimitrie cel nou #patriarhia romana

Sfantul Dimitrie cel Nou: 6 zile de sarbatoare

 

In fiecare an, pe 27 octombrie este sarbatorit Sfantul Dimitrei Basarabov. Praznuirea incepe de astazi, 24 octombrie, si se termina pe 29 octombrie. Iata ce anunta Patriarhia Romana.

Pelerinajul la sarbatoarea Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucurestilor, organizat ca in fiecare an de Patriarhia Romana si Arhiepiscopia Bucurestilor, se va desfasura in perioada 24-29 octombrie 2017 dupa urmatorul program:

Marti, 24 octombrie 2017, la ora 12.30, va avea loc procesiunea Calea Sfintilor, cu Icoana si Sfintele Moaste ale Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucurestilor de la Catedrala Patriarhala, pe bulevardul Regina Maria din Bucuresti, pana la baza Colinei Patriarhiei.

Incepand cu aceeasi ora, de la Catedrala Mitropolitana Sfantul Spiridon – Nou, vor fi aduse in procesiune un fragment din Lemnul Sfintei Cruci, Icoana si Sfintele Moaste ale Sfantului Ierarh Nectarie de la Eghina, precum si Icoana Sfantului Cuvios Serafim de Sarov, pe traseul Calea serban Voda, strada Bibescu Voda, pana la urcarea pe Dealul Patriarhiei, anunta Brigada Rutiera.

Traficul rutier se inchide in data de 24 octombrie, intre orele 12:00 – 13:00, pe durata desfasurarii procesiunilor, pe traseele sus mentionate si strazile care acced in acestea.

Delegatia Bisericii Ortodoxe Ruse condusa de Preafericitul Parinte Kiril, Patriarhul Moscovei si al intregii Rusii, va aduce, in 26 octombrie a.c., si va oferi pentru inchinarea pelerinilor un fragment din Sfintele Moaste ale Sfantului Cuvios Serafim de Sarov, care apoi va fi daruit comunitatii ortodoxe ruse din Bucuresti (Biserica Sfantul Nicolae – Tabacu).

La ora 13.00, cele doua procesiuni se vor intalni la Sfanta Cruce brancoveneasca din piatra, de la baza Colinei Patriarhiei, si vor inainta impreuna pana la Catedrala Patriarhala, unde acestea vor fi intampinate de Preafericitul Parinte Patriarh Daniel la Altarul de vara. Apoi, fragmentul din Lemnul Sfintei Cruci, Sfintele Icoane si Sfintele Moaste vor fi depuse spre inchinare in noul baldachin de pe Colina Patriarhiei, pentru a fi cinstite de catre cler si credinciosi pana in seara zilei de duminica, 29 octombrie 2017.

Miercuri, 25 octombrie 2017, de la ora 9.30, se va savarsi Sfanta Liturghie, in Catedrala patriarhala.

Joi, 26 octombrie 2017, la sarbatoarea Sfantului Mare Mucenic Dimitrie Izvoratorul de Mir, de la ora 9.30, se va savarsi Sfanta Liturghie de catre Preasfintitul Parinte Vahtang, Episcop de Nikortsmind (Patriarhia Georgiei), impreuna cu un sobor de ierarhi romani, preoti si diaconi.

Vineri, 27 octombrie 2017, la sarbatoarea Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucurestilor, intre orele 6.00-8.00, in Catedrala Patriarhala, se va savarsi Sfanta Liturghie, pentru impartasirea pelerinilor.

incepand cu ora 9.00, la Altarul de vara langa Catedrala patriarhala, va fi savarsita Sfanta Liturghie de catre Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Preafericitul Parinte Kiril, Patriarhul Moscovei si al intregii Rusii, Preafericitul Parinte Anastasie, Arhiepiscopul Tiranei, Durresului si al intregii Albanii, Preafericitul Parinte Rastislav, Arhiepiscop de Prešov si Mitropolit al Bisericii Ortodoxe din tinuturile Cehiei si din Slovacia, impreuna cu ierarhii straini delegati ai Bisericilor Ortodoxe surori si ierarhii romani prezenti la hram, preoti si diaconi.

La ora 18.00, in Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei va avea loc etapa finala a celei de a zecea editii a Festivalului – Concurs National de Muzica bisericeasca „Laudati  pe Domnul!”, anunta Patriarhia Romana.

Sambata, 28 octombrie 2017, la sarbatoarea Sfantului Ierarh Iachint de Vicina, intre orele 6.30-8.30, in Catedrala Patriarhala, se va savarsi Sfanta Liturghie.

De la ora 9.00, va avea loc slujba Te Deum la 10 ani de la intronizarea Preafericitului Parinte Daniel ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, in prezenta ierarhilor romani si straini, a clerului si credinciosilor.

La ora 10.00, in Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, va avea loc sedinta solemna a Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, dedicata Anului omagial al sfintelor icoane, al iconarilor si pictorilor bisericesti si Anului comemorativ Justinian Patriarhul si al aparatorilor Ortodoxiei in timpul comunismului in Patriarhia Romana. in cadrul sedintei solemne, intaistatatorii sau sefii delegatiilor Bisericilor Ortodoxe surori vor prezenta expuneri cu privire la Dificultatile marturisirii credintei in timpul regimului comunist si importanta libertatii religioase astazi.

De asemenea, vor fi prezentate sintetic cele mai importante activitati cu caracter religios-duhovnicesc, cultural-editorial si mediatic desfasurate de eparhiile Patriarhiei Romane din tara si din strainatate, in anul 2017. La final, va fi vizionat filmul documentar: Patriarhul Justinian.

La ora 12.30, in Sala Europa Christiana din Palatul Patriarhiei, va fi vernisata expozitia de fotografii  Justinian Patriarhul – Viata si activitatea.

Duminica, 29 octombrie 2017, la ora 9.00, Preafericitul Parinte Rastislav, Arhiepiscop de Prešov, Mitropolit al Bisericii Ortodoxe din tinuturile Cehiei si din Slovacia, va oficia Sfanta Liturghie.

In ziua de duminica, 29 octombrie 2017, Sfintele Moaste vor ramane spre cinstire in baldachinul de pe Colina Patriarhiei pana la incheierea pelerinajului.

Sursa foto: basilica.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea