Social

#sarbatoare Sfanta Parascheva #obiceiuri Sfanta Parascheva # traditii sfanta parascheva #sfanta parascheva

Sfanta Parascheva - Sarbatoare mare astazi! Ce NU trebuie sa faci

In fiecare an, pe 14 octombrie, romanii o sarbatoresc pe Sfanta Cuvioasa Parascheva, ale carei moaste se afla la Catedrala Mitropolitana din Iasi. Aceasta sarbatoare este incununata cu o multime de traditii si obiceiuri, urmate cu sfintenie de crendinciosi.

 

An de an, sarbatoarea atrage mii de credinciosi care vin in pelerinaj la moastele sfintei de la Catedrala Mitropolitana din Iasi, unde se roaga pentru sanatate, armonie si bani. Anul acesta insa, pelerinajul a fost interzis. Doar cei din Iasi pot participa, in numar restrans la slujba.

In traditia populara, Sfanta Parascheva este cunoscuta si ca Sfanta Vineri. Ea este patroana spirituala a femeilor si ocrotitoarea indeletnicirilor feminine: torsul, tesutul, cusutul, gatitul mancarii, dar si aducerea pe lume a copiilor. Femeile insarcinate trebuie sa se roage pe 14 octombrie Sfintei Parascheva, sa aiba o nastere usoara si un copil sanatos. De asemenea, trebuie sa imparta din bucatele lor unor copii sarmani.

De Sfanta Parascheva, Sfanta Vineri de Toamna, e bine sa imparti covrigi, lipii, must si vin rosu celor amarati. Cei care dau pomana vor avea sarbatori imbelsugate in tot restul anului. Pentru cei trecuti in nefiinta se impart: paine, lipie, must si vin rosu.

Ce NU trebuie sa faci azi sub niciun chip

De Sfanta Parascheva nu au voie sa lucrezi sub niciun chip. Cei care muncesc in aceasta zi vor avea parte de necazuri la serviciu, dar si in familie. Sfanta Parascheva ocroteste familia, iar de ziua ei trebuie sa fim mai smeriti, mai potoliti in actiuni, sa meditam si sa ne rugam pentru mantuirea noastra in fata Domnului.

Sunt interzise tesutul, spalatul rufelor, cusutul, calcatul, maturatul, iar femeile nu trebuie sa aprinda focul in vatra. Cei care fac aceste lucruri vor fi pedepsiti cu dureri de cap, de ochi si boli de piele, dar exista posibilitatea sa-ti apara si negi la mana.

In aceasta zi nu trebuie sa se imparta alimente care amintesc de forma crucii, nuci, castraveti si pepene rosu. Totodata aceste alimente nu trebuie consumate in aceasta zi de nicio persoana, fiind zi de post.

Nu ai voie sa te zgarcesti de la bani si alimente. Daca cineva iti cere ajutorul, nu te feri sa ii intinzi mana ta. Oamenii zgarciti vor avea parte numai de pagube si risca sa saraceasca.

Viata Sfintei Parascheva

Cunoscuta si sub numele de Sfanta Vineri, Cuvioasa Parascheva s-a nascut in localitatea Epivat, astazi Capul Kaliacra din Tracia, pe tarmul Marii Marmara, in prima jumatate a secolului al XI-lea. Traditia spune ca si-a impartit hainele si hrana cu saracii, desi era mustrata de parintii ei. Dupa moartea acestora, Parascheva a renuntat la avere si a parasit casa parinteasca pentru a intra in monahism la o manastire din apropierea Constantinopolului. De aici a plecat la Ierusalim, retragandu-se apoi in pustiul Iordanului, intr-o manastire de maici, unde a ramas pana la varsta de 25 de ani, dupa care s-a intors in satul sau natal, Epivat, unde a mai trait inca doi ani, in post si rugaciune.

Moastele Cuvioasei au fost pastrate aproape 200 de ani intr-o biserica din Epivat, apoi la Tarnovo, iar in secolul al XVI-lea au fost duse la Constantinopol. in anul 1641, pe 13 iunie, voievodul Vasile Lupu a reusit sa le aduca la Iasi, asezandu-le in biserica Manastirii “Sfintii Trei Ierarhi”.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea