Social

#sfanta parascheva #Sfanta Parascheva traditii #Sfanta Parascheva pelerinaj

Sfanta Parascheva, ocrotitoarea femeilor! Ce sa NU faci daca vrei sa ai noroc si sanatate

Sarbatoarea mare in Romania saptamana aceasta! Duminica, pe 14 octombrie, crestinii ortodocsi o sarbatoresc pe Sfanta Cuvioasa Parascheva, ale carei moaste se afla la Catedrala Mitropolitana din Iasi. Obiceiurile corelate acestei sarbatori dateaza de sute de ani si sunt respectate si in prezent.

An de an, sarbatoarea atrage mii de credinciosi care vin in pelerinaj la moastele sfintei de la Catedrala Mitropolitana din Iasi, unde se roaga pentru sanatate, armonie si bani.

Joi dimineata, credinciosi din tara si din strainatate au participat, la Iasi, la scoaterea in procesiune a raclei Sfintei Cuvioase Parascheva in jurul Catedralei Mitropoliei Moldovei si Bucovinei.

Anul acesta, pelerinii vor putea sa-si arate evlavia fata de Dumnezeu cinstind atat sfintele moaste adapostite de Catedrala Mitropolitana din Iasi, cat si pe cele ale Sfintei Mari Mucenite Ecaterina, ce vor fi aduse din localitatea Katerini, Grecia.

Potrivit traditiei, moastele Cuvioasei Parascheva si Sf. Mucenite Ecaterina vor fi scoase vineri seara din Curtea Mitropoliei si purtate in procesiunea '”Calea sfintilor”' pe strazile din centrul Iasiului, dupa care vor fi reasezate spre inchinare in baldachinul special amenajat pe esplanada Catedralei Mitropolitane. Racla va ramane aici pana cand se vor inchina toti pelerinii sositi la Iasi de hramul Sf. Cuvioase Parascheva.

Ce trebuie sa faci si ce este interzis in ziua sarbatorii

In popor, Sfanta Parascheva este cunoscuta si ca Sfanta Vineri. Ea este patroana spirituala a femeilor si ocrotitoarea indeletnicirilor feminine: torsul, tesutul, cusutul, gatitul mancarii, dar si aducerea pe lume a copiilor. Femeile insarcinate trebuie sa se roage pe 14 octombrie Sfintei Parascheva, sa aiba o nastere usoara si un copil sanatos. De asemenea, trebuie sa imparta din bucatele lor unor copii sarmani.
Atentie insa! In aceasta zi nu trebuie sa se imparta alimente care amintesc de forma crucii, nuci, castraveti si pepene rosu. Totodata aceste alimente nu trebuie consumate in aceasta zi de nicio persoana, fiind zi de post. Pentru cei trecuti in nefiinta se impart: paine, lipie, must si vin rosu.

De Sfanta Parascheva sunt interzise tesutul, spalatul rufelor, cusutul, calcatul, maturatul, iar femeile nu trebuie sa aprinda focul in vatra. Cei care fac aceste lucruri vor fi pedepsiti cu dureri de cap, de ochi si boli de piele, dar exista posibilitatea sa-ti apara si negi la mana.

Viata Sfintei Parascheva

Cunoscuta si sub numele de Sfanta Vineri, Cuvioasa Parascheva s-a nascut in localitatea Epivat, astazi Capul Kaliacra din Tracia, pe tarmul Marii Marmara, in prima jumatate a secolului al XI-lea. Traditia spune ca si-a impartit hainele si hrana cu saracii, desi era mustrata de parintii ei. Dupa moartea acestora, Parascheva a renuntat la avere si a parasit casa parinteasca pentru a intra in monahism la o manastire din apropierea Constantinopolului. De aici a plecat la Ierusalim, retragandu-se apoi in pustiul Iordanului, intr-o manastire de maici, unde a ramas pana la varsta de 25 de ani, dupa care s-a intors in satul sau natal, Epivat, unde a mai trait inca doi ani, in post si rugaciune.


Moastele Cuvioasei au fost pastrate aproape 200 de ani intr-o biserica din Epivat, apoi la Tarnovo, iar in secolul al XVI-lea au fost duse la Constantinopol. in anul 1641, pe 13 iunie, voievodul Vasile Lupu a reusit sa le aduca la Iasi, asezandu-le in biserica Manastirii “Sfintii Trei Ierarhi”.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea