Social

Serviciile oneroase ale tenisului

Accidentarile suspecte ale jucatorilor de tenis au saracit multe case de pariuri . Mai multe agentii au adoptat un cod care anuleaza profitul de pe urma celor care abandoneaza voit la diverse turnee. Acesta va fi adoptat cu o saptamina inainte de Australian Open .

Dedesubturile tenebroase ale sportului alb ies destul de rar la iveala, forurile conducatoare internationale avind grija, la fel ca in ciclism, sa tina sub lacat, departe de ochii curiosilor, orice saminta de scandal. Din cind in cind lanturile se rup si apar dezvaluiri privind diverse cazuri de dopaj. Insa eventualele masuri ori se lasa asteptate in van, ori sint prea blinde. Svetlana Kuznetova si Mariano Puerta sint doi dintre jucatorii acuzati direct de dopaj in 2005, insa impotriva lor nu s-a pornit nici o procedura de suspendare.

Andrei Pavel a scapat neprins

Acum, casele australiene de pariuri sint cele care ridica valul de pe o alta latura suspecta a tenisului. In fapt, ele doar se protejeaza impotriva trisorilor, iar cu o saptamina inainte de Australian Open (16- 29 ianuarie ) vor introduce noi reguli, care sa le protejeze impotriva accidentarilor suspecte. Metoda accidentarilor simulate, care genereaza retragerea din concurs, nu este noua, iar ea a fost semnalata tot la Antipozi, in 2003, stirnind un scandal de proportii. Adevarate retele, care au legatura cu diversi sportivi, pariaza pe infringerea acestora si cistiga sume impresionante, pe care le impart ulterior cu cei accidentati . De aceasta practica a fost acuzat si Andrei Pavel, care a parasit Australian Open 2003 dupa doar citeva minute de joc impotriva mult mai slab cotatului Renzo Furlan. Nu s-a dovedit implicarea nici unuia dintre cei acuzati in astfel de retele clandestine, insa casele de pariuri sint convinse ca trisorii exista. In consecinta, mai multe agentii locale si internationale s-au coalizat si au hotarit, dupa negocieri care au durat mai mult de un an, ca meciurile care se intrerup sa fie anulate, iar pariorilor sa li se restituie banii pe care i-au depus.

Este o problema globala

Masura va intra in vigoare pe 8 ianuarie 2006 si ea este revolutionara la acest nivel daca tinem seama ca in multe alte sporturi, precum golful, rezultatele de la pariuri nu tin seama de accidentari. Primul turneu major care va fi afectat de aceasta regula va fi cel de la Sydney, dar si turneele feminine mai mici, de la Canberra si Hobart. Problema aceasta nu exista numai aici, in Australia, ci este prezenta in intreaga lume, a avertizat Gary Davies, directorul de media al TAB Sportsbet, una dintre cele mai puternice agentii australiene.

Premiantii anului

Federatia Internationala de Tenis i-a desemnat ieri pe Roger Federer si Kim Clijsters drept cei mai buni jucatori ai anului 2005. Daca belgianca intra pentru prima oara in posesia acestei distinctii, elvetianul primeste titlul pentru al doilea an consecutiv, fiind al saselea tenisman care se bucura de prelungirea acestei recunoasteri, dupa Bjorn Borg, John McEnroe, Ivan Lendl, Pete Sampras si Lleyton Hewitt. Liderul de neclintit al tenisului masculin, Federer (24 ani) a cistigat 11 turnee in acest an, reusind, printre altele, sa isi pastreze titlurile la Wimbledon si US Open. La rindul sau, Clijsters (22 ani) a cistigat noua turnee, trecindu-si in palmares si primul titlu de Grand Slam, la US Open. La dublu baieti, distinctia similara le-a fost acordata gemenilor americani Bob si Mike Bryan, cu care echipa Romaniei se va intilni in februarie, in primul tur al Cupei Davis.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea