Social

Serbia a intrat in febra alegerilor anticipate

Presedintele Boris Tadic a dizolvat Legislativul, liderii politici deja au iesit la atac Scena politica de la Belgrad „se incalzeste”, incepand de ieri, pentru alegerile legislative anticipate. Nici nu s-a uscat bine cerneala de pe documentul semnat de presedintele Tadic, prin care dizolva Parlamentul, ca formatiunile politice au iesit deja la rampa pentru a-si anunta posibilii aliati electorali si, in mod special, partidele cu care nu vor sa stabileasca nicio legatura politica.

Kostunita ataca cu argumentul Kosovo

Astfel, premierul demisionar Vojislav Kostunita, cel care a decis sambata sa dizolve alianta cu Partidul Democratic (DS) al lui Tadic din cauza divergentelor profunde privind apropierea de UE, a incercat, ieri, sa-si mobilizeze electoratul. Mizand din nou pe „cartea” Kosovo, el le-a cerut sarbilor sa aleaga un guvern responsabil care va avea taria sa lupte pentru pastrarea provinciei, care va garanta dezvoltarea economica stabila si infloritoare a tarii si care va negocia cu UE dupa o pozitie de egalitate aderarea Serbiei la comunitatea „Celor 27”, informeaza „B92”. „Le-am spus cetatenilor ca mi-am pierdut increderea in sinceritatea partenerilor din coalitie, Partidul Democrat si G17 Plus, de a continua lupta impotriva declaratiei unilaterale de independenta a provinciei noastre”, a spus Kostunita. „De aceea, am inapoiat mandatul poporului si el este cel care va decide cui ii va acorda increderea in a conduce statul si politica nationala”, a conchis nationalistul.

Tadic, "strans cu usa"

In paralel, liderul formatiunii Noua Serbie (partid aliat cu DSS-ul lui Kostunita), Velimir Ilic a iesit, de asemenea, la atac. Oficialul, care in cursa prezidentiala a detinut numarul-cheie de procente pentru a-i departaja pe Tadic si ultranationalistul Tomislav Nikolic , a declarat ferm ca nu va intra in vreo coalitie cu trei partide. Liga Social-Democratilor din Voievodina (LSV), Partidul Liberal Democrat (LDP) si G17 Plus sunt considerate vinovate de Ilic pentru „decesul” a doua guvernari, drept care Noua Serbie nu va accepta sa le stea alaturi in nicio coalitie.Cu toate acestea, Velimir Ilic nu a exclus o coalitie cu Partidul Radical Sarb al lui Nikolic, informatie vehiculata de ceva timp de presa, care a sustinut ca Vojislav Kostunita a semnat o intelegere cu acesta, fapt ce a si determinat dizolvarea guvernului. Mai mult, liderul a trimis un avertisment presedintelui Tadic si partidului DS, aliat cu G17 Plus. „Daca G17 Plus sau seful LSV, Nenad Canak vor aparea pe lista Partidului Democrat atunci, cu siguranta, nu vom forma nici cu el un guvern”, relateaza „B92”. Presiunea asupra lui Boris Tadic devine cu atat mai mare. Pentru a castiga bunavointa lui Ilic, Partidul Democrat ar trebui sa renunte la sprijinul G17 Plus si asta in conditiile in care liderul acestuia, Mladan Dinkic, a anuntat deja ca DS este partidul cu care ar dori sa lucreze si intr-o noua guvernare. Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea