Alege Acasa.ro pentru succesul campaniei tale electorale! Pentru o oferta personalizata contacteaza-ne la office@acasa.ro sau la 0374.112.675.

Social

Sensibilitatea solara indica tipul de piele

Unii cred ca arsura solara este o etapa dureroasa, dar inevitabila pentru a obtine o piele bronzata care sa starneasca admiratia celor din jur. Insa expunerea prelungita si necorespunzatoare la soare prea puternic poate dauna sanatatii. Valentina Grigore, sef departament . Soarele nu emite doar radiatii vizibile, ci si invizibile. Dintre radiatiile invizibile, cele care au lungimi de unda cuprinse intre 10 si 400 nm se numesc ultraviolete. Ele se impart in trei categorii: A, B si C. Dintre acestea, ultravioletele B (UVB), cu lungime de unda cuprinsa intre 290 si 320 nm, produc arsurile. Pe baza sensibilitatii solare deosebim sase categorii: I Se arde intotdeauna, nu se bronzeaza niciodata; II Se arde intotdeauna si uneori se bronzeaza III Uneori se arde, dar se bronzeaza intotdeauna IV Nu se arde niciodata, se bronzeaza intotdeauna V Piele inchisa la culoare VI Piele foarte inchisa. Protectia poate fi naturala. Indivizii din categoriile IV, V si VI nu prea au de ce sa-si faca probleme. In schimb, cei cu pielea alba, blonzi, cu numeroase alunite la suprafata pielii ar trebui sa fie deosebit de precauti cand se expun la soare. Este indicat sa utilizam diferite produse cu efecte fotoprotectoare. Unele din aceste preparate (creme, spray-uri, uleiuri, pudre etc.) nu permit deloc trecerea ultravioletelor si se numesc "ecran". Daca aplicam un asemenea produs pe piele (contine bioxid de titan, oxid de zinc, talc, bentonita sau bisulfat de chinina) nu ne vom bronza deloc. Alte produse sunt denumite "filtre" pentru ca absorb radiatiile periculoase (A si B). Ele sunt caracterizate printr-un factor de protectie. Acest factor este raportul intre timpul necesar pentru aparitia arsurii cu si fara protectie. Aceste produse - filtru pot contine: acid para - aminobenzoic, salicilati, indometacina, betacumarina, benzofenona, antranilati, cinamati. Produsele cosmetice pentru prevenirea arsurilor solare trebuie sa contina minim una dintre substantele enumerate mai sus. Specialistii APC Romania recomanda produsele care contin de - rivati de acid para - aminobenzoic (PABA) care are proprietatea de a ramane mai mult timp la suprafata pielii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea