Social

#interceptari #securitate #telefon #sua #bush

Senatul american voteaza legea interceptarilor

Decizia surprinzatoare a fost luata de un Congres cu majoritate democrata , in timp ce legislatura anterioara, majoritar republicana, s-a opus.

Intr-o surprinzatoare schimbare de atitudine, Senatul american a dat unda verde controversatei legi privind interceptarea comunicatiilor, in cadrul luptei impotriva terorismului. S-au incheiat astfel doi ani de controverse pe marginea programului initiat de presedintele George W. Bush, de supraveghere a suspectilor de terorism si ofera guvernantilor americani puteri sporite de a monitoriza comunicatiile dintre suspectii de terorism.

Un alt aspect al deciziei Senatului este ca, in acest fel, companiile de telecomunicatii care s-au ocupat cu ascultarea ilegala a comunicatiilor, cooperand cu administratia americana in lupta terorismului dupa atacurile din septembrie 2001, sunt astfel absolvite de orice vina.

Bush, a carui administratie ameninta legea cu veto daca ea nu ar acorda o imunitate retroactiva companiilor de telecomunicatii care au participat la programul de ascultari fara mandat al justitiei in secret la ordinul presedintelui american dupa atentatele de la 11 septembrie 2001, a estimat ca criteriile de acceptare de catre Casa Alba au fost respectate.

“Textul le va permite profesionistilor din domeniul securitatii nationale sa supravegheze, rapid si eficient, planurile teroristilor care se afla in afara Statelor Unite, respectand totodata si libertatile americanilor”, a spus Bush. “Aceasta lege este esentiala pentru securitatea Americii. Ar fi trebuit adoptata cu mult timp in urma”, a adaugat el, subliniind ca va promulga “rapid” noul text.

Barack Obama, candidatul democrat la prezidentiale si membru al majoritatii democrate din Senat, s-a aflat printre cei 69 de senatori care au sprijinit propunerile, contrar opiniilor sale “mai radicale” exprimate anterior. Pentru cotidianul Financial Times, gestul lui Obama este unul de “repozitionare” catre centrul esichierului politic si care face inutile eforturile republicanilor de a-l prezenta drept “slab” in chestiunea securitatii nationale. Pe de alta parte, multi dintre simpatizanti ai lui Obama i-au criticat votul, pe motiv ca a cedat prea mult in fata lui Bush si a administratiei.

In schimb, fosta sa rivala, colega de partid Hillary Clinton, a votat impotriva noii legislatii. Aceasta este rezultatul unor lungi negocieri intre republicani si democrati, acestia din urma considerand ca practica administratiei Bush intre anii 2001 si 2006 (cand a fost demascata de catre publicatia New York Times) este abuziva. Potrivit noii legi, guvernul trebuie sa ceara mandat judecatoresc pentru a asculta comunicatiiloe suspectilor, insa mandatele de ascultare au perioade foarte lungi de “valabilitate”.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea