Social

Senatorii il "lustreaza" pe Traian Basescu

Comisiile senatoriale juridica si pentru drepturile omului au dat ieri raport favorabil proiectului legii lustratiei, propus de patru parlamentari liberali. Unii reprezentanti ai Puterii nu au ezitat insa sa introduca unele amendamente care, in ciuda afirmatiilor initiatorilor ca nu s-ar referi clar la anumiti demnitari, au drept tinta explicita cativa politicieni din conducerea statului.
Traian Basescu - care a fost comandant de nava, dar si conducator al Agentiei Navrom din Anvers , in perioada 1987-1989, Theodor Stolojan - care a avut calitatea de specialist pentru Aport Valutar Special (AVS) in Ministerul de Finante inainte de 1989, Dan Voiculescu - despre care au aparut informatii in presa referitoare la relatia sa cu ICE Dunarea, una dintre firmele create special pentru a realiza aport valutar, sunt cele mai notorii personalitati politice care ar putea intra sub incidenta legii lustratiei.
Conservatorul Gavrila Vasilescu a propus amendamentul referitor la incriminarea comandantilor de nave si aeronave care au colaborat cu Securitatea, iar Norica Nicolai a solicitat incriminarea persoanelor care au avut responsabilitati in domeniul operatiunilor valutare. La randul ei, Opozitia a initiat textul referitor la sefii si adjunctii misiunilor diplomatice, consulare si comerciale romane din strainatate.
Deputatul PNL, Mona Musca, una dintre semnatarii initiativei, a comentat ca tintele amendamentelor sunt in special Traian Basescu si Theodor Stolojan, dar a adaugat ca decizia finala asupra legii va reveni Camerei Deputatilor. Daca textul ramane insa in varianta senatorilor, demnitarii prevazuti de lege, inclusiv presedintele Romaniei si consilierii prezidentiali, ar putea fi demisi de drept din functie daca se incadreaza in prevederile acesteia.
Legea lustratiei va fi discutata astazi in plenul Senatului.

(continuarea in Realitatea Romaneasca )

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte: SteamOS poate fi descarcat incepand de astazi

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte, specialist IT&C

Pune o intrebare