Social

#halloween

Semnificatiile ascunse ale simbolurilor de Halloween

Cu totii recunoastem majoritatea simbolurilor acestei sarbatori. Cu toate acestea, activitatile din timpul Halloween-ului si-au pierdut pentru multi continutul initial, asa cum se intampla si cu propriile datini romanesti.

Tinerii se imbraca in costumele de Calusari pentru ca asa se face de Rusalii, iar semnificatia originii lor ramane undeva in trecut. Istoria Halloween-ului incepe in timpuri stravechi, demne de un un film cu elfi, spiridusi si focuri aprinse de celti in padurile intunecate ale Irlandei. Sa vedem asadar cateva dintre simbolurile acestui eveniment care continua sa-si castige adepti pe toate meridianele.

 

Simboulurile Halloweenului

 

Cel mai cunoscut simbol al Halloween-ului este, fara indoiala, dovleacul. Originile sale se trag din traditii irlandeze vechi de secole. Insa pe langa legendele si credintele milenare, mai exista un imaginar nascut din amalgamul filmelor americane, a caror latura comerciala a creat aceasta imagine intunecata si misterioasa.

Lumea cinematografiei include schelete, povesti cu fantome, magie, monstri mitici, vampiri, vulturi, case bantuite, mumii, paianjeni, extraterestri , pisici negre, demoni si alti reprezentati ai intunericului si necunoscutului primejdios. Culorile oficiale ale Halloween-ului sunt portocaliul si negrul, insa pentru efecte speciale se folosesc si alte culori, verde, rosu, purpuriu, etc. 

Marul. Un vechi festival de pe vremea romanilor era inchinat zeitei fructelor si a pomilor, numita Pomona. Simbolul acesteia era marul. Acest festival s-a combinat cu cel al celtilor, Samhain. De Halloween aceste influente au dus la obiceiul de a prinde merele cu dintii, dintr-un bol mare cu apa.

Trick or treat. In Anglia, ca urmare a Zilei tuturor sfintilor, cei saraci cerseau mancare, iar oamenii le ofereau placinte, numite prajituri de suflet, in schimbul promisiunii de a se ruga pentru sufletele celor morti din familia lor. Ca sa nu fie pacaliti (trick), acestia din urma ofereau si copiilor dulciuri, cand cei mici le bateau la usa cerand bomboane, mere si alte bunatati.

“Trick or treat” este un fel de “ne dati sau nu ne dati”, insa spre deosebire de traditia romaneasca, unde colindatorii canta sau sustin un ritual anume, cum este Steaua, aici copiii trebuie doar sa fie costumati si sa mearga din casa in casa, strangand cat mai multe dulciuri de prin vecini. O alta semnificatie pentru “Trick or treat” vine din traditiile irlandeze care aveau loc la venirea iernii, la 1 noiembrie.

Cum anul era impartit la ei in doua anotimpuri , vara si iarna, se credea ca odata intrati in anotimpul frigului, spiritele celor morti se intorc pe pamant si iau in stapanire trupurile celor de aici. In aceasta noapte zanele bune se deghizau in oameni sarmani care mergeau din usa in usa pentru a cere ajutor. Cei milostivi erau rasplatiti pentru fapta lor buna, iar cei care le refuzau aveau parte de razbunarea acestora.

Dovleacul. Una dintre traditiile vechi irlandeze este cea a cioplirii dovlecilor, sub forma unor capete de monstri. O lumanare aprinsa este asezata in interior, astfel incat chipul cioplit sa capete o fata demonica. Povestea dovlecilor incepe odata cu legenda “lanternei lui Jack”.

In folclorul irlandez se spune ca un barbat pe nume Jack, cunoscut ca un betiv si glumet din fire, l-a pacalit pe Satana sa urce intr-un copac. Pentru ca acesta sa nu se razbune luandu-i sufletul, Jack a sapat in trunchiul copacului o cruce, impiedicandu-l astfel sa coboare si sa vina dupa el. I-a dat voie sa coboare din copac numai dupa ce a obtinut promisiunea ca nu-l va mai ispiti niciodata.

La moartea lui, Jack nu a fost primit in Rai din cauza sireteniei sale, dar nici in Iad, gratie promisiunii facute. A primit numai un singur taciune pentru a-si lumina drumul dintre Rai si Iad, ramanand astfel pentru totdeauna in intunericul dintre cele doua lumi. Jack a pus taciunele intr-o rapita, pentru a-l putea tine aprins mai mult timp.

Irlandezii au folosit rapita la inceput pentru “lanterna lui Jack”. Odata ajunsi in America, emigrantii irlandezi au descoperit ca dovlecii sunt mai la indemana si au inceput sa-i scobeasca, luminandu-i cu un taciune sau cu o lumanare.

In Ardeal exista inca obiceiul ca toamna tarziu sa se aprinda “felinarele” faurite din bostani scobiti, asezate pe stalpul caselor. Scopul este acela de a goni spiritele rele care colinda prin lume la venirea iernii. Totusi, traditia de a aprinde o lumanare intr-un dovleac a aparut in Romania inainte de a fi ajuns la noi sarbatoarea Halloween-ului.

Lilieci. Asocierea liliecilor cu Halloween-ul s-a facut intr-un mod absolut firesc, avand in vedere caracteristicile acestor mamifere, singurele de altfel care se hranesc cu sange. Liliecii sunt animale nocturne, care traiesc in spatii precum pesterile, cladirile abandonate, criptele, etc. Au fost astfel vazuti ca reprezentanti ai raului, insotitori ai vrajitoarelor si vampirilor, care se transformau tocmai pentru a-si lua zborul si a putea circula usor pe timp de noapte. 

Vrajitoarele. Femeile care practicau magia, detinatoare de puteri supranaturale, vrajitoarele sunt simboluri predilecte ale Halloween-ului. Acest lucru se explica prin teama pe care o inspirau, precum si prin faptul ca in noaptea de Halloween se credea ca puterile supranaturale ale acestora sunt mult mai mari decat de obicei.

Matura de vrajitoare. Vrajitoarele si maturile lor sunt mana-n mana. In fond, o vrajitoare calare pe matura, o silueta neagra in lumina lunii, este una dintre imaginile clasice ale lumii. O explicatie mai plauzibila poate fi cea a anotimpului in care are loc sarbatoarea Halloween-ului. Matura folosea gospodinelor pentru inlaturarea resturilor de frunze si a apei acumulate ca urmare a ploilor.

Pe de alta parte, in timpul Sabatului Vrajitoarelor, femeile obisnuiau sa sara peste matura. Cu cat se reusea o saritura mai inalta, cu atat recolta avea sa fie mai bogata, matura fiind si simbol al fertilitatii.

Bufnita. Conform superstitiilor, se credea ca bufnitele se hranesc cu sufletele muribunzilor. Tipatul bufnitei si privirea lor fixa erau semne ale mortii si dezastrelor. Pentru ca sunt vazute mai ales noaptea, aceste pasari au devenit simboluri ale raului. 

Paianjeni si panze de paianjeni. In contextul Halloween-ului, paianjenii simbolizeaza intunericul, locurile lugubre si casele bantuite, uitate de oameni.

Pisica neagra. Din cele mai vechi timpuri sunt considerate animale cu puteri spirituale, capabile sa simta binele si raul. Conform unor superstitii , se credea ca acestea reprezinta de fapt spiritele, primind astfel conotatii oculte. In Evul Mediu erau vanate si incinerate, pentru alungarea duhurilor rele care le stapaneau. Culoarea neagra nu face decat sa intregeasca imaginea demonica a felinei.

Fantome si schelete. Nalucile sunt simboluri universale ale mortilor. Scheletul si osemintele simbolizeaza ramasitele pamantesti ale celor plecati dintre noi. Si cum Samhain, vechea sarbatoare irlandeza, era festivalul mortilor, a fost normala aparitia acestor simboluri. Se credea ca in acea noapte cei morti hoinareau pe pamant, in calatoria lor catre lumea de apoi.

Mastile. O masca reprezinta o acoperire totala sau partiala a fetei. Mastile simbolice a fost folosite din cele mai vechi timpuri, in ceremoniile religioase. De Halloween, druizii le foloseau pentru a se proteja de spiritele rele. Una dintre tipurile cele mai cunoscute de masti este cea a fetei false. Aceasta reprezinta o alta persoana sau creatura si este confectionata adesea din hartie sau plastic.

Luna. In mitologie, este responsabila cu sufletele celor morti. Astrul a fost asociat cu moartea din cauza ciclurilor sale de crestere si descrestere. Se crede ca transformarea varcolacilor se datoreaza lunii. Luna plina face parte din imaginarul sumbru al povestilor de groaza si prin urmare este un simbol predilect pentru Halloween.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea