Social

Seful viitorului CNI va fi omul lui Basescu

Proiectul de infiintare a Comunitatii Nationale de Informatii ( CNI ), aA_at in lucru la Cotroceni, a devenit subiect de dezbatere publica. Majoritatea opiniilor inclina spre varianta unui CNI aflat in subordinea CSAT. Dar adevaratele dispute abia de aici incep.

Ideea unei CNI ca superserviciu care sa supravegheze operativ toate informatiile privind siguranta nationala are sanse mici de a fi agreata. Ea este vazuta ca un instrument prea puternic la indemina presedintelui. Nu pot sa cred ca vom face un al patrulea serviciu in Romania, afirma deputatul liberal Titu Gheorghiof, membru in Comisia pentru controlul SRI. Dar, spun surse de la Cotroceni, dupa consultari cu partidele si cu specialistii, presedintele va alege in final varianta care prezinta, in opinia sa, cele mai multe avantaje. Va incerca sa cada la pace cu premierul Tariceanu pentru ca majoritatea sa-l sprijine sa treaca legea prin Parlament, fara ca acesta sa i-o modifice, desi in acest caz presedintele se bazeaza si pe unii dintre parlamentarii opozitiei, sustin aceleasi surse. In ceea ce priveste conducerea viitoarei CNI, parerile sint si mai impartite, dar aici, cu siguranta, decizia va fi exclusiv a presedintelui. Seful CNI va fi, cel mai probabil, un om de mare incredere al lui Basescu, un apropiat, dar care sa nu fie politician si nici sa nu provina din serviciile de informatii. E vorba, probabil, de unul dintre actualii sai consilieri.

Disputa pe Constitutie

Problema infiintarii CNI ar putea pune si problema modificarii Constitutiei. Conform Constitutiei, CSAT organizeaza si coordoneaza activitatile care privesc apararea tarii si securitatea nationala, iar sub umbrela sigurantei nationale se afla toate serviciile din Romania. Or, ce altceva este Comunitatea Serviciilor de Informatii?, se intreaba Titu Gheorghiof. In orice caz, CNI nu poate functiona in cadrul CSAT decit daca vor fi modificate Constitutia si Legea CSAT, considera liberalul Radu Stroe, presedintele Comisiei parlamentare de control al SRI. De cealalta parte, de la PD, presedintele Comisiei parlamentare de control a SIE, Romeo Raicu, spune ca CNI va fi, cel mai probabil, o unitate de analiza in subordinea CSAT in care vor fi detasati oameni de analiza din toate serviciile, care vor face analiza integrata a informatiilor. In ceea ce priveste promovarea legilor aferente, reunite sub denumirea de Cod al Securitatii Nationale, aceasta, spune Romeo Raicu, se va produce, probabil, prin dezbatere in Parlament .

PSD ar trage CNI spre Tariceanu

Senatorul PSD George Maior, presedinte al Comisiei de Aparare si siguranta nationala din Senat, sustine si el ca e absolut necesar ca un eventual cod al serviciilor de informatii sa fie dezbatut in Parlament si nu e de acord ca CNI sa fie o contopire a serviciilor. Cel mai bun proiect privind comunitatea de informatii trebuie sa o subordoneze CSAT si sa o plaseze sub controlul Parlamentului, spune George Maior.

Si aici un rol important trebuie sa-l aiba vicepresedintele CSAT, adica seful guvernului. In ceea ce priveste conducerea CNI, aceasta, in opinia senatorului PSD, ar trebui sa revina unei persoane cu gindire strategica, cu conexiuni internationale. Ar putea fi un diplomat cu experienta in domeniul apararii, dar nu un ofiter din sistem.

Timofte, impartialul

Directorul SRI, Radu Timofte, vede comunitatea de informatii ca pe o entitate alcatuita din analisti apartinind celor trei servicii de informatii , SRI, SIE si Directia Generala de Informatii a Apararii. CNI va fi conceputa ca o unitate subordonata Presedintiei si guvernului, compusa din analisti ai celor trei principale servicii de informatii: SRI, SIE si DIA MApN. Celelalte servicii pot participa cu specialisti pentru ca informatia de securitate nationala sa ajunga in mod unitar la beneficiarii ei, presedintele si primul-ministru, a explicat simbata seful SRI.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea