Social

Seful statului nu stie pe cine pune in fruntea CNI

Seful statului, Traian Basescu, nu este hotarat pe cine sa puna la conducerea nou-infiintatei Comunitati Nationale de Informatii. Aceasta in conditiile in care demersul Cotrocenilor, de a infiinta prin hotarare a CSAT Comunitatea de Informatii, este la limita Constitutiei si nu corespunde politicii in materie de servicii secrete din statele cu traditie democratica in Europa. Traian Basescu a declarat ieri, conform Mediafax, ca seful CNI ar putea proveni din societatea civila, din mediul academic sau din lumea politica. Sigur este faptul ca acesta nu va fi din cadrul serviciilor secrete, dupa cum a dat asigurari presedintele. De asemenea, Traian Basescu a tinut sa infirme informatiile vehiculate in presa privind numirea consilierului de stat constantin degeratu in fruntea CNI. Seful statului a recunoscut ca exista "anumite probleme" in privinta persoanei care va conduce CNI, intrucat "un sef al Comunitatii provenind din societatea civila, cu care nu a mai colaborat pana acum, ar putea renunta dupa un anumit timp la acest post". Mai mult, Basescu sustine ca nici politicienii "nu prea agreeaza" ideea ca un consilier prezidential sa conduca CNI, pe motiv ca este o functie administrativa care nu le garanteaza stabilitatea unui mandat de parlamentar. Totusi, Traian Basescu a tinut sa explice ca acest organism "este o structura de analiza, nu de control al serviciilor secrete".

Si pentru a demonstra ca Parlamentul nu este uitat atunci cand vine vorba de siguranta nationala, seful statului a declarat ca cele 42 de legi privind siguranta nationala vor intra in dezbaterea Parlamentului dupa vacanta de iarna, apreciind ca noua legislatie in domeniu va fi mult mai concisa. In acest moment, documentele respective sunt analizate de catre specialisti.


Mircea Geoana: CNI arma politica

"Este evidenta dorinta presedintelui Basescu de a transforma CNI intr-o arma politica", a declarat ieri presedintele PSD , Mircea Geoana. Liderul PSD a anuntat ca va trimite scrisori catre Congresul Statelor Unite si catre Camera Comunelor din Marea Britanie pentru a cere sprijin si pentru a intreba cum functioneaza controlul parlamentar in cele doua tari in care exista astfel de comunitati de informatii. (T. Georgescu)

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea