Social

Sefii diplomatiei din NATO, precauti fata de extinderea spre Est

In ciuda reticentei unora dintre aliati, Romania sustine acordarea Planului de actiune pentru aderarea Georgiei si Ucrainei. Ministrii de externe din cele 26 de tari membre ale NATO s-au reunit, ieri, la Bruxelles, pentru a pune la punct noua extindere a organizatiei, inainte de summit-ul de la Bucuresti, din 2-4 aprilie. Daca pe de o parte, inainte de demararea discutiei, semnalele erau pozitive fata de tarile din Balcani (Croatia, Albania si Macedonia), pentru cele doua foste republici sovietice, Georgia si Ucraina, mesajele erau mult mai vagi, informeaza AFP. De altfel, numai Croatia si Albania par a fi asigurate ca vor trece cu succes proba de a se alatura rapid celor 10 tari ale fostului bloc comunist deja integrate in Alianta Atlantica. In schimb, candidatura Macedoniei risca sa fie blocata de Grecia, a confirmat sefa diplomatiei de la Atena, Dora Bakoyannis , conform Mediafax. Grecia a indicat faptul ca intentio­neaza sa utilizeze dreptul de veto daca nu se ajunge la un compromis in privinta numelui statului macedonean pana la summitul din capitala Romaniei.

SUA si Germania, prudente fata de Kiev si Tbilisi

Vesti si mai proaste planau inaintea reuniunii si asupra invitarii Georgiei si Ucrainei de a-si depune in mod oficial candidatura de aderare la NATO. Secretarul de Stat al SUA, Condoleezza Rice, s-a abtinut sa se implice in favoarea Ucrainei si Georgiei. O viziune similara cu cea a Washingtonului are si Berlinul. In schimb, Romania, prin intermediul ministrului Adrian Cioroianu , sustine acordarea MAP (Planul de actiune pentru aderare) Georgiei si Ucra i­nei, informeaza Rompres. Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea