Social

Sefia Bacaului costa un sfert de milliard

Bugetul Consiliului Judetean Bacau a fost usurat de 250 de milioane de lei pentru ca presedintele institutiei sa-si pastreze functia contestata in Justitie. Benea de la PSD a fost aparat de avocatul Dancu, nu de juristii institutiei.

Pentru a-si pastra postul contestat de opozitie in instanta, Dragos Benea a apelat la un avocat platit din banii publici, nu la serviciul juridic al Consiliului Judetean. Desemnarea lui Dragos Benea, membru PSD, ca presedinte al Consiliului Judetean (CJ) Bacau, a fost contestata, imediat dupa alegerile din 2004, de organizatia PNL Bacau. Liberalii au invocat atunci ca scrutinul nu a fost secret, asa cum prevede legea, atit timp cit consilierii judeteni alesi pe listele PSD si pe cele ale PRM au parasit sala in momentul votului. Ei au fost incolonati de Corneliu Iacobov si dusi intr-o incapere alaturata, unde buletinele de vot au fost luate la control. Noi am considerat ca alegerea conducerii Consiliului Judetean nu a fost corecta si ca nu s-a respectat secretul votului, ne-a declarat vicepresedintele PNL, Ioan Chiriac.

Sechelariu a apelat la Dancu

Pentru procesul care a urmat, Dragos Benea a apelat la un avocat din exterior, Catalin Dancu, desi institutia are un departament juridic. M-a rugat Dumitru Sechelariu sa il ajut pe Dragos Benea. Am vorbit cu Benea, m-am uitat pe acte, am evaluat sansele de a cistiga si am acceptat sa ma inscriu la selectia de oferte, spune Catalin Dancu. Onorariul sau pentru acest proces a fost de 250 de milioane de lei vechi, adica 7.000 de euro, bani platiti din bugetul judetului Bacau.

Cel mai scump proces

In lipsa lui Dragos Benea, plecat in concediu in strainatate, vicepresedintele CJ Angela Bogea recunoaste ca este cel mai scump proces pe care l-a avut vreodata consiliul si incearca o explicatie. Nu s-au putut implica juristii nostri, deoarece era un fel de conflict de interese : consiliul are consilieri de la toate formatiunile politice si atunci s-a apelat la o entitate independenta, sustine Bogea. Numai ca, in timpul procesului, in instanta s-au prezentat alaturi de avocatul Dancu si juristii de la CJ. Nu consilierii au dat in judecata Consiliul, ci PNL Bacau, deci nu era nici un conflict de interese, spune Ioan Chiriac, de la PNL.

Consilierii judeteni nu stiu nimic despre decizia de a-i plati avocatului un sfert de miliard de lei. Unii spun ca, daca a fost un proces politic, normal ar fi fost ca banii sa fie platiti de PSD, partid al carui membru este Dragos Benea. Altii sustin ca juristii consiliului erau suficienti, mai ales in conditiile bugetului de austeritate.

Gheorghe Neicutescu, directorul Curtii de Conturi Bacau, spune ca unitatile administrativ-teritoriale pot angaja consiliere juridica, daca se respecta Legea achizitiilor publice . Atunci cind conducerile constata ca juristii proprii nu pot face fata unui proces, se poate apela la avocati din exterior. Catalin Dancu ne-a mai declarat ca va reprezenta Consiliul Judetean si la urmatorul proces, deoarece Dragos Benea intentioneaza sa dea in judecata PNL, pentru recuperarea cheltuielilor de judecata si a onorariului avocatului.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea