Social

#silueta de invidiat #silueta #dieta

Secretul unei siluete de invidiat: Aminoacizii esentiali

Ca orice lucru ce se obtine greu si o silueta de invidiat are anumite secrete pentru a fi obtinuta. Unul dintre aceste secrete este aportul adecvat de aminoacizi esentiali.

Ce sunt aminoacizii esentiali

Aminoacizii, numiti si caramizile din care sunt construite proteinele, sunt compusi organici alcatuiti din azot, carbon, hidrogen si oxigen, care au o serie de roluri foarte importante pentru organismul nostru. Acestia sunt necesari pentru procese vitale, cum ar fi contructia proteinelor si sinteza anumitor hormoni si neurotransmitatori.

Unii dintre acestia pot si in unele situatii chiar este indicat sa se consume sub forma de suplimente alimentare pentru a creste nivelul de performanta sportiva, sau in cazul nostru sa ajute la obtinerea unei siluete de invidiat.

Aminoacizii sunt impartiti in 3 categorii:

  • Aminoacizi neesentiali
  • Aminoacizi conditionati esentiali
  • Aminoacizi esentiali

Corpul nostru are nevoie, pentru a functiona corespunzator, de 20 de aminoacizi diferiti. Desi toti acesti 20 de aminoacizi sunt esentiali pentru sanatatea noastra, doar  9 dintre acestia sunt clasificati ca fiind esentiali. Acestia sunt:

  • Histidina
  • Isoleucina
  • Leucina
  • Lisina
  • Metionina
  • Fenilalanina
  • Treonina
  • Triptofan
  • Valina

Spre deosebire de aminoacizii neesentiali, acestia noua nu pot fi produsi de catre corpul nostru si de aceea trebuie obtinuti din surse externe, prin alimentatie si suplimente alimentare, in anumite situatii. Cele mai bune surse de aminoacizi esentiali sunt proteinele animale provenite din carne, oua, lactate. Cand consumam proteine aceste sunt descompuse in organismul nostru in aminoacizi care, ulterior sunt utilizati pentru diverse procese din corp, cum ar fi contructia de masa musculara, reglarea sistemului imunitar sau oxidarea grasimilor.

Acesti noua acizi esentiali, dupa cum am precizat si mai sus, au o serie de roluri bine definite si foarte importante in organismul uman.

1. Fenilalanina: este un precursor pentru neurotransmitatorii tirozina si dopamina, epinefrina si norepinefrina. Are un rol principal in structura si functionarea proteinelor si enzimelor si in producerea de alti aminoacizi;

2. Valina: este unul dintre cei trei aminoacizi din grupul aminoacizilor cu catena ramificata, sau cum sunt mai cunoscuti ca BCAA, care inseamna ca au, dupa cum le spune si numele, o catena ramificata, pe o parte a structurii sale moleculare. Valina ajuta la stimularea cresterii masei musculare si regenerarea acesteia si are rol si in producerea de energie in organism.

3. Treonina: este o parte principala din proteinele structurale cum ar fi colagenul sau elastina, care sunt componente esentiale ale pielii si ale tesutului conjunctiv. De asemenea joaca un rol important in metabolismul grasimilor si in imunitate;

4. Triptofan: desi este cel mai des asociat cu starea de somnolenta pe care o provoaca, acesta are si alte multiple functii. Este necesar pentru a mentine o balanta optima de azot si este un precursor al serotoninei, un neurotransmitator care regleaza apetitul , somnul si starea de spirit generala;

5. Metionina: are un rol important in metabolism si detoxifiere. Este necesar si pentru dezvoltarea de tesut si absorbtia de seleniu si zinc in organism.

6. Leucine: ca si valina, leucina este un BCAA, care are un rol deosebit de important in sinteza de proteina si repararea muschilor. De asemenea ajuta la reglarea nivelului de zahar din sange, stimuleaza vindecarea ranilor si producerea hormonului de crestere, care este foarte important in mentinerea unei siluete de invidiat;

7. Isoleucina: ultimul din cei trei BCAA, este implicata in metaolismul muscular, cu un rol important in reconstructia tesutului muscular. Joaca un rol principal si in imunitate, producerea de hemoglobina si reglarea consumului de energie din organism;

8. Lizina: este foarte importanta pentru sinteza de proteina, producerea de enzime si hormoni si absorbtia de calciu in organism. Este importanta si pentru producerea de energie, imunitate si producerea de colagen si elastina;

9. Histidina: este utilizata la producerea de histamina, un neurotransmitator care este vital pentru raspunsul imunitar al organismului, digestie, functia sexuala si ciclul de somn-veghe. Are un rol critic in mentinerea tecii mieline, care este o bariera protectoare, ce infasoara celulele nervoase.

Dupa cum am putut observa din cele mentionate mai sus, aminoacizii esentiali sunt implicati in foarte multe procese vitale pentru corpul nostru.    

Cu toate ca aminoacizii esentiali pot fi gasiti intr-o gama larga de alimente, completarea acestora prin suplimente alimentare s-a dovedit a avea beneficii multiple pentru organism. Printre acestea enumeram: imbunatatirea starii de spirit si a somnului, cresterea nivelului de energie, prevenirea pierderii de masa musculara, si bineinteles ceea ce ne intereseaza in acest articol, ajuta la pierderea in greutate.

Sursa foto: https://www.pexels.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea