Social

Secretara si-a dat salariul pe 583 de ani pentru un hotel

Hotelurile de pe litoral au atras, de-a lungul anilor, investitori de diferite calibre. Privatizarile de acum trei-patru ani au scos in luminile rampei societati puternice, care doreau sa faca afaceri pe termen lung, dar si oportunisti care acum se chinuie sa vanda ce au cumparat. Exista insa o categorie speciala printre investitorii de atunci: oamenii fara bani sau asa-zisii "interpusi".

Cazuri de persoane care au cumparat hoteluri in valoare de milioane de dolari, dar in realitate trag targa pe uscat, au fost semnalate in nenumarate randuri de catre presa. Un astfel de caz este cel al Eleonorei Popovici, care a participat, in luna august 2002, la privatizarea hotelurilor din statiunile Neptun si Olimp.

Desi concurenta a fost acerba, tanara de 27 de ani a plecat de la licitatie avand "in buzunar" pachetele majoritare la societatile Oltenia Estival 2002 si Ovidiu Estival 2002, respectiv cate 54%. Cu alte cuvinte, tanara de 27 de ani a devenit stapana peste hotelul Oltenia, din Olimp, cu 13 etaje si 220 de camere.

Milionar... pe ulita

Eleonora Popovici nu se regaseste in topurile celor mai bogati oameni din Romania, cu toate ca pentru tranzactia amintita a scos din buzunar nu mai putin de 70 de miliarde de lei, adica aproximativ doua milioane de euro. Si totusi, ea locuieste la marginea Bucurestiului, pe o strada neasfaltata, impartind casa de chirpici cu alte cinci persoane. Nici vorba de stralucirea "high-life"-ului la care ne-am fi asteptat cu totii. Elena Popovici este angajata firmei Histria din Bucuresti, indeplinind functia de secretara.

Lucrurile se precipita la putin timp dupa realizarea afacerii. In septembrie 2002, prin actul aditional 3406/10.09.2002, Ministerul Turismului se retrage din societate. In aceeasi luna, administrator la Oltenia Estival 2002 este numita Dumitrita Bosanceanu. Dupa alte cateva luni, Eleonora Popovici coopteaza in societatea Oltenia Estival 2002 o alta societate, si anume Histria Shipmanagement SRL, cedand prin cesionare 2.334.255 de actiuni.

Surse neoficiale sustin ca Histria Shipmanagement ar fi controlata din umbra de binecunoscutul om de afaceri constantean Gheorghe Bosanceanu, sotul Dumitritei. In acte nu apare insa numele Bosanceanu, actionarul majoritar fiind firma cipriota "Argonaut Global Investment Limited".

Implicatii legale

Cum este posibil ca o tanara care castiga sapte milioane de lei pe luna sa cumpere active de 70 de miliarde de lei, adica salariul ei pe... 583 de ani? De ce au fost necesare mai multe tranzactii pentru ca pachetul majoritar sa ajunga la Histria Shipmanagement, care ar fi putut sa participe la licitatie in nume propriu?

La aceste intrebari raspunsul ar trebui sa il dea institutiile statului. Seful DNA Constanta, Florin Tarnacop, spune ca institutia pe care o conduce se poate autosesiza in legatura cu aspecte semnalate de presa, dar nu este obligata sa faca acest lucru.
Surse judiciare sustin ca dosarul "Oltenia" exista la Parchetul Curtii de Apel Constanta.

Contactat telefonic, purtatorul de cuvant al institutiei, Luminita Poenaru, ne-a rugat sa revenim in scurt timp, pentru a se putea documenta. Dupa aproximativ o ora, un raspuns diferit fata de cel asteptat: "Dumneavoastra ati cerut detalii despre un dosar aflat la Parchet. Va rugam sa veniti la sediu, odata cu presa, si sa cereti acolo detalii".

Bosanceanu tace

L-am contactat telefonic si pe Gheorghe Bosanceanu, care a inchis telefonul imediat cum a auzit despre ce este vorba.

Cu toate acestea, procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism Constanta au inceput, in acest caz, cercetarile prealabile inceperii urmaririi penale.

De strangerea probelor se ocupa ofiterii Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Constanta, semn ca tranzactia in care a fost implicat hotelul Oltenia tine de domeniul criminalitatii economico-financiare.

Bosanceanu este unul dintre cei mai bogati oameni de afaceri constanteni, dar, in acelasi timp, unul dintre cei care ies in public cel mai putin. Acest lucru nu l-a impiedicat insa sa faca parte, ani buni, din randurile Partidului Social Democrat, de la bordul caruia a "debarcat" cand interesele sale nu au mai coincis cu cele ale noii conduceri.

De atunci, despre Gheorghe Bosanceanu se spune ca "joaca" la doua capete. Pe de o parte, ziarele dau ca sigura trecerea sa la Partidul Democrat, pe de alta parte se spune ca sigur se va inrola in Partidul Conservator. Surse neoficiale spun ca acesta a inceput deja racolarea oamenilor de afaceri pentru partidul lui Dan Voiculescu.

Gheorghe Bosanceanu a mai fost implicat in scandaluri mediatice, legate mai ales de privatizarea Santierului Naval Constanta, pe care l-a preluat de la stat, in urma unei tranzactii care a sters o parte din datoriile SNC .

Omul de afaceri a mai primit o adevarata lovitura de imagine de la Gheorghe Hagi, care a declarat, de curand, ca nu ar da mana cu Bosanceanu, pentru ca nu se murdareste.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea