Social

#se dau bani #centre de plasament #romani #tineri #studii # se dau bani de la stat

Se dau 2.500 de lei, de la stat, pentru toti romanii de peste 18 ani. Conditia este sa mearga la scoala

Un nou proiect de lege vine in sprijinul tinerilor care vor sa studieze. Astfel, toti tinerii care implinesc varsta de 18 ani, pot primi de la stat, pana la varsta de 26 de ani, cate 2.500 de lei. Banii se dau numai in cazul persoanelor care isi continua studiile si a celor care muncesc

Anuntul a fost facut de Gabriela Firea, ministrul Familiei, Tineretului si Egalitatii de Sanse. Banii vor fi acordati tinerilor care provin din centrele de plasament.

Ordinul comun intre Ministerul Familiei, Tineretului si Egalitatii de Sanse si Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale privind aprobarea procedurii de stabilire si plata a alocatiei lunare de plasament, a indemnizatiei de sprijin si a indemnizatiei pentru tineri a fost publicat in Monitorul Oficial vinerea trecuta si este deja in vigoare. Potrivit acestuia, tinerii de peste 18 ani care merg la scoala, sau muncesc, vor primi cate 2.500 de lei, pana la varsta de 26 de ani. De asemenea, persoanele care iau copii in plasament, vor primi cate 420 de lei, pentru fiecare copil in parte.

“Familia reprezinta piatra de temelie a intregii noastre existente. Este locul unde ne formam pentru viitor si una dintre cele mai mari binecuvantari pe aceasta lume. Din pacate, insa, pentru multi copii familia o reprezinta angajatii institutiilor statului si ceilalti tineri din centrul sau casa de tip familial.

La sfarsitul saptamanii trecute am vizitat doua locuinte de tip familial din municipiul Buzau si, marturisesc, am plecat cu sufletul rupt de povestile de viata pe care le-am aflat de la copiii ingrijiti aici. Ca mama, cred ca dramele oamenilor care ajung sa-si abandoneze copiii sunt de neimaginat.

In apartamentul „Albatros”, am cunoscut sase adolescenti minunati, 4 fete si 2 baieti. Cu visurile pe care oricine le are la aceste varste, cu problemele si indoielile specifice. Sunt la varsta la care ar avea nevoie de sfatul unui parinte. Acest sfat nu vine insa din familia in care s-au nascut, ci din partea oamenilor care ii ingrijesc din copilarie. Povestea Andrei, o tanara de 16 ani, m-a impresionat pana la lacrimi: a ajuns in grija statului nu de mult timp, dupa ce bunicii la care statea au murit din cauza pandemiei COVID-19. Andra zambeste retinut, a fost tot timpul mai mult serioasa. Mi-a marturisit ca iubeste informatica si contabilitatea si ar vrea sa continue pe viitor pe calea acestor specializari.

Toti tinerii din aceasta casa au inteles ca doar prin munca si rezultate la invatatura pot depasi lipsurile. Albert, un baiat care a implinit 18 ani, lucreaza deja in domeniul auto. Alexandra Maria si Georgiana se pregatesc cu seriozitate pentru Evaluarea Nationala, primul examen important din viata lor.

Mi-au ramas foarte bine intiparite in memorie si povestile copiilor din al doilea apartament, „Zambetul Copilariei”. M-a emotionat povestea lui Valentin, un licean pasionat de pian si trompeta, care se pregateste pentru un recital in luna ianuarie. Un baiat exceptional, cu o personalitate de artist, foarte deschis si plin de viata. La fel sunt si surorile Andreea si Ioana. Foarte talentate la make-up si coafura, visul lor este o cariera in acest domeniu. Prietena lor Roxana, care locuieste in aceeasi casa, cocheteaza cu designul interior.

Discutiile cu acesti copii sunt lectii de viata. Sunt inca la final de copilarie, dar mai maturi ca unii adulti. Am auzit direct de la ei pareri cu privire la eforturile facute in ultimele luni pentru a imbunatati serviciile oferite de institutiile statului. Mi-au spus cu totii cat de mult conteaza indemnizatia pentru tineri, in special pentru cei care au un loc de munca sau vor sa-si continue studiile.

Ordinul comun intre Ministerul Familiei, Tineretului si Egalitatii de Sanse si Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale privind aprobarea procedurii de stabilire si plata a alocatiei lunare de plasament, a indemnizatiei de sprijin si a indemnizatiei pentru tineri a fost publicat in Monitorul Oficial vinerea trecuta si este deja in vigoare.

Practic, din acest moment, tinerii care au implinit 18 ani, dar merg la scoala sau muncesc, vor primi 2.500 de lei, pana la varsta de 26 de ani. Persoanele care au in plasament copii vor primi lunar 420 de lei pentru fiecare copil in parte, in plus fata de alocatia de plasament.” este mesajul Gabrielei Firea.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea