Social

Scutul antiracheta, aproape inutil?

Un fost oficial de la Pentagon nu crede ca sistemul ar putea contracara un atac venit din partea Iranului.

Washingtonul iroseste miliarde de dolari prin derularea sistemului de aparare antiracheta , este de parere Philip Coyle, un fost oficial american care a condus agentia de testare a armelor din cadrul Pentagonului. El a mai adaugat ca amenintarea iraniana folosita ca justificare pentru acest proiect este "exagerata", iar daca ar fi reala, sistemul oricum "nu i-ar face fata".

Declaratiile lui Philip Coyle au fost completate de alti critici ai programului, in timpul unor audieri in Congresul american. Ei au precizat ca Departamentul Apararii si contractorii sai, printre care se afla nume mari precum Boeing, Lockheed Martin si Northrop Grumman, au facut pana in prezent progrese nesemnificative in incercarea de a crea un sistem antibalistic performant.

Si asta, in pofida sumelor impresionante de bani – peste 150 miliarde de dolari – care au fost alocate din 1983, an in care fostul presedinte Ronald Reagan a rostit celebrul sau discurs referitor la "Razboiul Stelelor". Testele cu interceptoare balistice realizate in ultimii cinci ani au fost "mai simple si mai putin realiste" decat cele anterioare, a precizat Coyle.

Calcaiul lui Ahile

Nimerirea exacta a tintelor si contramasurile continua sa fie punctele slabe ale interceptoarelor. Fostul sef al agentiei de testare a armelor a dat ca exemplu un proiect al Boeing (Airborne Laser) care prevedea dotarea cu lasere chimice a aparatelor 747 pentru a putea distruge rachetele la putin timp dupa lansarea lor.

"Daca rachetele inamice sunt acoperite cu vopsea alba obisnuita, atunci 90% din energia laserului este anihilata", le-a povestit Coyle parlamentarilor americani, citand studii in acest sens efectuate de NASA si de alte agentii. Pentru ca Airborne Laser sa fie intr-adevar eficient, ar trebui ca el sa fie de 10 ori mai puternic. In acest caz, ar fi nevoie de un avion mai mare decat Boeing 747.

Agentia de aparare antiracheta (MDA) a Pentagonului a respins criticile lui Philip Coyle, caracterizandu-le drept "nefondate". Referitor la tinte, purtatorul de cuvant al MDA, Richard Lehner, a afirmat ca, intre 1999 si 2002, SUA au interceptat cu succes cinci rachete false, asemanatoare cu cele pe care le-ar putea lansa Iranul sau Coreea de Nord.

13,2 miliarde de dolari, in 2009


Presedintele George W. Bush solicita 13,2 miliarde de dolari pentru programele de aparare antiracheta in 2009 si peste 62,5 miliarde de dolari in urmatorii cinci ani. SUA vor sa instaleze un scut antiracheta si in Europa Centrala, constand intr-un radar performant in Cehia si zece rachete de interceptare in Polonia. Proiectul este criticat vehement de Rusia, care vede in el o amenintare pentru propria sa securitate.

Polonia tergiverseaza negocierile

Negocierile dintre SUA si Polonia pentru baza antiracheta din cadrul scutului au incetinit, iar americanii testeaza terenul pentru a vedea daca Cehia ar fi de acord sa accepte pe teritoriul sau si radarul, si rachetele de interceptare, scrie cotidianul "Gazeta Wyborcza".

Potrivit publicatiei, Statele Unite au cerut Cehiei sa analizeze posibilitatea de a gazdui intregul scut, adica si radarul, si cele zece rachete de interceptare pentru care erau in negocieri cu Polonia. Praga nu a respins oferta, dar a subliniat ca ar prefera sa gazduiasca doar radarul, in special din cauza opozitiei opiniei publice fata de scut. Cehia si SUA au convenit asupra tratatului pentru instalarea radarului din cadrul scutului antiracheta, iar acordul urmeaza a fi semnat luna viitoare.

Polonia insa continua negocierile pentru instalarea pe teritoriul sau a zece rachete de interceptare. Dupa schimbarea de guvern, Varsovia a pus conditii, cerand ajutor american pe termen lung pentru modernizarea armatei sale si achizitionarea unui sistem de aparare antiaeriana Patriot.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea