Social

Scolile si facultatile raman inchise

Greva din invatamant continua. Sambata, dupa 11 ore de negocieri, Guvernul Romaniei a propus sindicatelor din educatie un proiect de acord, pe care liderii sindicali au anuntat ca il vor semna sau il vor respinge doar dupa ce se vor consulta cu reprezentantii din teritoriu. Liderii celor patru federatii au spus ca nu se pune problema suspendarii grevei pana marti. Acordul propus de guvern sindicatelor prevede fonduri suplimentare de 1,1 la suta din PIB destinate doar investitiilor, nu si pentru majorari salariale.
Guvernul se angajeaza sa finanteze toate proiectele si investitiile din invatamant cu o suma echivalenta cu 1,1% din PIB, adica 34.500 miliarde de lei, in plus la ceea ce s-a dat pana in prezent. Este o suplimentare de aproximativ un miliard de euro, care face ca intreaga alocatie bugetara pentru 2006 sa ajunga la 5% din PIB. Vreau sa subliniez ca este cel mai mare efort bugetar care se face pentru invatamant din 1990 incoace. In perioada 1993-2004, media fondurilor alocate a reprezentat 3,2% din PIB, iar bugetul educatiei, in 2005, a fost 4,1% din PIB", a spus premierul Calin Popescu Tariceanu, la finalul celor 11 ore de negocieri, care au avut loc sambata intre guvern si liderii celor patru federatii sindicale din invatamant.
1,1% din PIB in plus pentru programe educationale , nu si pentru salarii
Cele 34.500 miliarde de lei vechi alocate suplimentar de guvern sunt destinate constructiei de scoli, campusuri scolare si universitare sau modernizarea celor existente, constructiei sau refacerii caminelor si imbunatatirii conditiilor de cazare si a grupurilor igienico-sanitare. De asemenea, se vor utila laboratoarele si atelierele-scoala, se vor crea noi biblioteci si se vor aduce fonduri de carte, se vor dota institutiile de invatamant cu calculatoare si soft educational si se vor crea spatii, atat pentru studiu, cat si pentru activitati extrascolare, la care se va permite accesul larg al tuturor elevilor si studentilor. Daca exista proiecte viabile in acest sens, fondurile distribuite de-a lungul celor 12 luni ale anului urmator pot fi accesate in avans. S-a hotarat infiintarea unei comisii care sa monitorizeze utilizarea banilor, in componenta acesteia intrand reprezentanti ai sindicatelor si ai Ministerelor Educatiei si Finantelor. Intarind spusele premierului Tariceanu, seful comisiei guvernamentale de negociere, Gheorghe Pogea, a reafirmat ferm ca banii proveniti din majorarea cu 1,1% din PIB ,vor fi alocati la capitolul "Cheltuieli de capital" din bugetul Ministerului Educatiei, in schimb, la cel intitulat "Cheltuieli de personal" neintrand nici un sfant".
8% indexare salariala
"Propunem ca salariile sa fie majorate de la 1 ianuarie cu 5%, urmand ca de la 1 septembrie sa mai fie o suplimentare de 3%, astfel ca pe ultimele patru luni ale anului viitor majorarea salariala sa fie de 8%. Concret, inseamna o crestere anuala bruta de 630.000 de lei pe cadru didactic. In prima faza, cresterea salariala va fi de 530.000 de lei, la care se mai adauga, din septembrie, 330.000 de lei, pentru a se ajunge la ultimele patru luni la 880.000 de lei", a spus premierul Tariceanu. Astfel, reprezentantii profesorilor nu si-au atins exact cel mai important punct aflat pe lista lor de revendicari.
Guvernul promite achitarea sporurilor salariale restante
In proiectul de acord, guvernul promite cadrelor didactice reparatia prejudiciului care li s-a adus prin calcularea gresita a unor sporuri salariale aferente perioadei octombrie 2001 - octombrie 2004. ,Ne-am aratat disponibilitatea pentru a lua in consideratie anumite cereri ale sindicatelor privind reparatii de natura financiara prin neacordarea unor drepturi salariale in ultimii trei ani. Aceste plati vor fi facute esalonat, in 35 de luni", a spus Tariceanu. Pana la 31 ianuarie 2006, ministerele Finantelor si Educatiei trebuie sa stabileasca valoarea sporurilor salariale neplatite profesorilor. Plata acestora se va face de la 1 februarie anul viitor si va fi esalonata pe o perioada de maximum 35 de luni, suma lunara medie fiind de 330.000 lei. ,O parte din profesori au dat ministerul in judecata si au castigat, iar alte procese sunt pe rol. Am cazut de comun acord cu sindicatele ca nu are rost, avand dreptate, ca mii de profesori sa-si piarda banii si timpul prin tribunale. Recunoastem aceasta greseala si vom da acesti bani in urma unor hotarari administrative", a spus ministrul de stat Gheorghe Pogea. Suma necesara reparatiei prejudiciului nu este cuprinsa la capitolul ,Cheltuieli de capital", ci se regaseste la cel numit ,Cheltuieli salariale" din proiectul de buget pe anul viitor inaintat de guvern parlamentului.
Salariile personalului din invatamant vor proveni din TVA
Liderii sindicali au mai cerut guvernantilor sa stabileasca distinct sursa de finantare a salariilor personalului din invatamantul preuniversitar. In prezent, responsabilitatea asigurarii fondurilor necesare cade in sarcina autoritatilor locale. De aceea, cadrele didactice traiesc permanent cu teama ca nu sunt bani suficienti in conturi pentru leafa lor. ,Urmeaza sa facem propunerea ca sa se introduca in parlament un amendament cu privire la individualizarea sumelor aferente salariilor. Acest lucru vine ca urmare a cererii facute de sindicate, pentru a nu avea surpriza ca plata salariilor este lasata deoparte", a spus Tariceanu. Solutia identificata ar fi promovarea unui amendament la ordonanta de urgenta privind finantele publice locale. Aceasta va stabili ca sumele destinate platii salariilor din invatamtinct intr-o anexa la Legea bugetului de stat .
Ministerul Educatiei da in judecata sindicatele
Liderul Federatiei Educatiei Nationale (FEN), Catalin Croitoru, a declarat, ieri, ca Ministerul Educatiei a intocmit documentatia necesara actionarii in instanta a sindicatelor din invatamant. Potrivit acestuia, MEC cere declararea grevei drept ilegala. Secretarul de stat in Ministerul Educatiei, Paloma Petrescu, ne-a declarat ca ,e un aspect pe care trebuie sa-l avem in vedere. Ne-am interesat de legalitatea grevei generale in invatamant".

Negocierile au inceput fara Tariceanu si s-au terminat cu Basescu
Negocierile, care trebuiau sa inceapa la 9, au demarat cu peste 30 de minute intarziere. La msa nu s-au asezat decat ministrii care fac parte din comisia condusa de vicepremierul Gheorghe Pogea, dar nu si premierul, cu toate ca Tariceanu le promisese ca va fi si el prezent. La vociferarile sindicalistilor, Pogea le-a replicat: ,Noi suntem echipa de negociere care a fost mandatata de guvern sa discute cu dumneavoastra! Este mai important ca orice sa gasim impreuna solutii pentru a dezamorsa acest conflict care nu este in avantajul membrilor de sindicat, al elevilor si nici al guvernului". Intr-o tinuta lejera, de weekend, si-a facut aparitia si Tariceanu. Au urmat peste 11 ore de negocieri. In jurul orei 19, la masa negocierilor dintre guvern si sindicate a aparut Traian Basescu. Seful statului nu a stat mai mult de o ora, dar la putin timp dupa plecarea sa, partile au ajuns la un acord de principiu. S-a creat astfel impresia ca daca nu era Traian Basescu, guvernul si sindicalistii din invatamant ar mai sta si acum la masa negocierilor, fara sa ajunga la vreo intelegere. Intrebat daca presedintele a avut un rol in gasirea unei solutii, premierul Tariceanu a spus: ,Ne-am consultat in cursul zilei permanent cu presedintele. A fost tinut la curent... Domnul presedinte a incercat si el sa insiste pentru ca greva sa inceteze incepand de luni. In rest, termenii acordului erau conveniti de dupa-amiaza, de la ora 6", a mai spus primul-ministru la finalul negocierilor. La randul sau, Traian Basescu si-a motivat vizita la sediul guvernului astfel: ,In primul rand am vrut sa multumesc liderilor sindicali din invatamant ca, pentru prima data, au negociat extrem de ferm conditiile pentru elevi si studenti. Partea de dezvoltare a infrastructurii scolare, scoli, camine modernizate, camine noi, infrastructura scolara in mediul rural, inclusiv posibilitatea accesarii internetului, mijloace de transport in procesul de comasare a scolilor s.a.m.d. Nu sunt convins ca luni va inceta greva, dar cred ca, deocamdata, nimeni nu-si permite sa sacrifice un acord care dedica conditiilor din scoli si universitati 1,1 miliarde de euro".
PSD crede ca Basescu a vrut sa arate ca Tariceanu este incompetent
Participarea presedintelui Basescu la ultima zi de negocieri dintre sindicatele din invatamant si guvern a fost considerata de PSD ca fiind un gest prin care seful statului "a vrut sa arate ca premierul Tariceanu este incompetent. A dat un semnal asupra faptului ca Tariceanu nu gaseste solutii", crede purtatorul de cuvant al PSD, senatorul Cristi Diaconescu. Purtatorul de cuvant al PSD nu intelege de unde va lua guvernul chiar si acel 5% promis in urma negocierilor, atat timp cat nu au fost identificate sursele.

Ce au cerut
* alocarea de la bugetul de stat a 6% din P.I.B. pentru invatamant;
* o rectificare de buget, pentru finantarea de baza a universitatilor pe anul 2005, de 850 miliarde lei, necesare acoperirii cheltuielilor salariale pe trimestrul IV/2005;
* anularea Ordonantei de Urgenta nr. 63/2005 si acordarea premiului lunar de 2%, precum si a altor premii cuvenite conform legii si contractelor colective de munca;
* elaborarea, discutarea si promulgarea Legii salarizarii din invatamant, prin care salariile sa se dubleze pana la data de 01.01.2007;
* negocierea strategiei de descentralizare a invatamantului preuniversitar cu federatiile sindicale reprezentative din invatamant si legiferarea proiectului negociat numai in conditiile alocarii a 6% din P.I.B. de la bugetul de stat pentru invatamant;
* mentinerea titularizarii in invatamant;
* acordarea de tichete de masa si a unui fond pentru carte de specialitate si acces la internet.

Ce au primit
* 5% din PIB pentru bugetul Educatiei, din care 1,1% pentru proiecte (asigurarea calitatii, perfectionarea cadrelor didactice, conditii pentru elevi in cadrul examenelor nationale, reabilitare si constructii scolare, dotare cu mijloace didactice);
* o majorare salariala de 8%, esalonat: 5% la 1 ianuarie 2006 si inca 3% de la 1 septembrie, sporul salarial mediu brut insumand 860.000 ROL pe luna;
* plata sumelor salariale restante, incepand u 1 februarie 2006.

Greva continua
"Greva continua si astazi. Nu putem semna un acord fara sa ne consultam cu colegii din teritoriu. Maine se vor intalni birourile operative ale celor patru federatii sindicale din invatamant si vom lua o hotarare in acest sens", ne-a declarat Aurel Cornea, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI). Liderul Federatiei "Spiru Haret", Gheorghe Isvoranu, spune ca, "in mod sigur, greva continua si astazi si este probabil ca si marti profesorii sa nu intre la ore. Am primit semnale ca, in zone intregi ale tarii, dascalii sustin in continuare greva generala, fiind nemultumiti de modul in care guvernul a privit salarizarea cadrelor didactice". Razvan Bobulescu, presedintele Federatiei "Alma Mater", spune ca "nesemnarea acordului cu guvernul arata ca noi inca suntem in negociere. Greva generala va fi si astazi si maine, cand se intrunesc reprezentantii celor 4 federatii sindicale si prezinta concluziile obtinute din teritoriu". Catalin Croitoru, liderul Federatiei Educatiei Nationale (FEN), a declarat ca "in clipa aceasta suntem fifty-fifty. Balanta nu e inclinata. Astazi avem termen sa strangem semnaturi din teritoriu".

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea