Social

Scolile de meserii nu scot meseriasi

Din cauza conditiilor improprii, multi elevi renunta la cursuri.

Desi piata muncii are nevoie de meseriasi , nu are de unde-i lua. Elevii ocolesc scolile de meserii, pentru ca dotarile lipsesc, iar orele de practica sunt prea putine comparativ cu cele de teorie.

Sa fii elev la una din scolile de arte si meserii (SAM) constituie, in opinia elevilor, mai degraba un motiv de rusine decat de mandrie. Multi dintre cei care invata in aceste institutii au intentionat, de fapt, sa invete la un liceu teoretic, dar nota mica de la testele nationale nu le-a permis acest lucru.

Practica alaturi de soareci si gandaci

Rares este elev la Grupul Scolar "Dan Mateescu" din Calarasi. El ne-a povestit ca a facut practica la bucatarie intr-o camera cu totul insalubra. "Mult timp am pregatit mancare intr-o camera unde erau soareci si gandaci.

Pe langa asta, noi, elevii, trebuie sa cumparam vesela, desi scoala ar trebui sa ne-o puna la dispozitie", ne-a spus el. O alta nemultumire a elevului este ca face numai cateva ore de practica pe saptamana si multa istorie si geografie. Va termina in curand scoala si stie sa faca doar aperitive, piure de cartofi si peste umplut.

Rares si-a propus sa finalizeze profesionala, sa urmeze inca doi ani la liceu si sa reuseasca la Facultatea de Drept.

Absolventii nu practica meseria

Daca unii directori ai scolilor de arte si meserii se plang de dotarile slabe, de lipsa tehnologiei moderne, altii au cautat solutii proprii de finantare. Teofil Vultur, directorul Colegiului „Viilor" din Capitala, a gasit metoda salvatoare: activitatile de catering ale elevilor si participarea acestora la diverse evenimente organizate in marile hoteluri din Capitala.

O problema majora dupa finalizarea acestor scoli este ca putini elevi ajung sa practice meseria pentru care s-au pregatit. Elevii spun ca profesorii sunt invechiti, ca le pasa numai de locul de la catedra si mai putin daca ei beneficiaza de specializarile care se cer pe piata.

Necorelare cu piata muncii

Presedintele Federatiei Patronatelor din Industria Usoara (FPIU), Maria Grapini , este de parere ca actualele scoli de arte si meserii nu pregatesc oameni specializati pentru meseriile care se cauta pe piata muncii.
"Nu exista o corelare intre nevoile de personal din industrie si meseriile pentru care se pregatesc tinerii in aceste scoli. Sunt foarte multe cazuri in care profesorii tin de catedra lor si predau niste cursuri pentru calificari care nu mai au cautare. Am propus Ministerului Educatiei sa ceara patronatelor o lista cu meseriile deficitare de pe piata si pregatirea profesionala sa se faca in consecinta", a spus Grapini. Reprezentanta patronilor a amendat si slaba pregatire a tinerilor care termina cursurile acestor scoli.

"Nivelul de pregatire a scazut foarte mult pentru ca elevii sunt rupti de partea practica. Scolile nu sunt suficient dotate, iar patronii se tem sa ia elevi in practica, desi ar invata cel mai bine daca ar fi implicati in procesul tehnologic", a explicat Grapini.

Un sfert din elevi termina SAM-urile

Potrivit celui mai recent raport elaborat de Ministerul Educatiei, rata de absolvire a invatamantului profesional si tehnic in perioada 2005-2006 a fost de 26,2%. Diferenta intre fete si baieti este in avantajul celor din urma, cu aproximativ 10%. Invatamantul profesional si tehnic este format din primul nivel de pregatire care se desfasoara pe o perioada de 2 ani si un an complementar.

In prezent, rata de scolarizare este 75.524 de elevi pentru primul an, 67.976 pentru anul 2 si de 59.186 pentru anul de completare.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea