Social

#salarii marite medici #scumpiri 1 octombrie #scumpire medicamente

Schimbari uriase incepand de azi! Medicamente mai scumpe, dar salarii mai mari pentru medici

1 octombrie nu inseamna doar inceputul anului universitar, ci si ziua unor schimbari importante pe mai multe planuri. Astfel, potrivit realitatea.net, personalul sanitar primeste salarii si sporuri cu 25% mai mari, sute de medicamente pentru bolnavii de inima se scumpesc, iar mii se angajati intra in somaj.

 

De la 1 octombrie, romanii vor plati mai mult pentru sute de medicamente destinate tratarii bolilor cardiovasculare sau respiratorii. Zeci de medicamente care contin 17 substante active nu vor mai fi compensate deloc, iar peste o suta de medicamente care sunt acum compensate 90 sau 50% vor fi compensate doar 20%.

In schimb, in jur de cinci mii de bolnavi din cei sase sute de mii de pacienti diagnosticati cu hepatita C vor primi terapia fara interferon, care duce la vindecare in 96% din cazuri. Si totusi, doar patru medicamente sunt introduse pe lista de compensate, desi la inceputul verii, oficiali din Ministerul Sanatatii se laudau ca 45 de tratamente inovatoare vor ajunge la bolnavi.

Tot de azi, salariile si sporurile personalului din sistemul public de sanatate cresc cu 25%, fata de nivelul acordat pentru luna septembrie 2015, se arata intr-un act normativ publicat in Monitorul Oficial. Guvernul a decis printr-o ordonanta ulterioara ca si personalul medical din cabinetele medicale si de medicina dentara al MApN, MAI, SRI, din cabinetele medicale scolare, din centrele de asistenta medicala comunitara si din centrele medico-sociale publice sa primeasca salarii marite cu 25%, de la 1 octombrie.

Iar daca pe medici Guvernul incearca sa ii tina in tara marindu-le salariile, nu toate categoriile de salariati sunt favorizate. Nu mai putin de 1.500 de salariati ai Regiei Autonome pentru Activitati Nucleare sunt disponibilizati incepand de azi, anunta AJOFM. In schimb, urmeaza sa primeasca venituri de completare, conform unui act normativ aprobat de Guvernul Romaniei.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea