Social

#perioada izolare #izolare persoane infectate #reguli izolare # schimbari covid #persoane infectate #covid

Schimbari privind perioada de izolare pentru persoanele infectate cu Covid. Care sunt noile reguli

Exista noi schimbari in ceea ce priveste perioada de izolare in cazul pacientilor infectati cu Covid-19.

 

Potrivit unui ordin al ministrului Sanatatii, publicat in Monitorul Oficial, scade perioada obligatorie de izolare, atat in cazul pacientilor vaccinati, cat si a celor nevaccinati.

Astfel, persoanele nevaccinate si cele trecute prin boala in ce mai mult de 90 de zile, vor sta in carantina timp de 7 zile.  In schimb, persoanele care au trecut prin boala in ultimele 90 de zile si cele care vaccinate, vor sta in carantina timp de 5 zile.

”a) Pacientii asimptomatici vor fi izolati la domiciliu si monitorizati prin medicul de familie pentru o perioada de 7 zile, pentru persoanele nevaccinate si pentru cele trecute prin boala de mai mult de 90 de zile, respectiv 5 zile, pentru cele vaccinate sau trecute prin boala in ultimele 90 de zile.

b) Pacientii simptomatici vor fi evaluati clinic de catre medicul de familie si, dupa caz, imagistic si biologic de medicii specialisti din centrele de evaluare.

c) Pacientii fara factori de risc care au manifestari clinice usoare de COVID-19, care nu necesita oxigenoterapie, vor fi izolati la domiciliu pentru o perioada de 7 zile, pentru persoanele nevaccinate, si 5 zile, pentru cele vaccinate sau trecute prin boala in ultimele 90 de zile, si tratati si monitorizati la domiciliu prin intermediul medicului de familie.

d) Pacientii fara factori de risc care au manifestari clinice medii de COVID-19, care nu necesita oxigenoterapie, vor fi izolati la domiciliu pentru o perioada de 7 zile, pentru persoanele nevaccinate si pentru cele trecute prin boala de mai mult de 90 de zile, respectiv pentru o perioada de 5 zile, pentru cele vaccinate sau trecute prin boala in ultimele 90 de zile, si vor fi monitorizati la domiciliu prin intermediul medicului de familie”, se arata in ordinul de ministru, citat de Digi24.

Persoanele reinfectate in termen de 90 de zile, dar care sunt asimptomatice, nu sunt cosiderate cazuri noi

O nou schimbare majora vine in cazul persoanelor care sunt testate pozitiv in termen de 90 de zile de la un alt test pozitiv, si care nu prezinta simtomatologie. Potrivit noilor reguli, acestea nu sunt cosiderate cazuri noi.

”Persoanele aflate in perioada de 90 de zile de la data primului test pozitiv nu vor fi testate pe baza definitiei de caz stabilite de Institutul National de Sanatate Publica pentru diagnosticul infectiei cu virusul SARS-CoV-2, cu exceptia persoanelor care prezinta simptomatologie sugestiva. Daca persoanele se retesteaza in perioada de 90 de zile de la data primului test pozitiv si au un rezultat pozitiv, nu se considera o noua infectie, cu exceptia situatiei in care acestea prezinta simptomatologie sugestiva.”

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea