Social

# program flexibil #zile libere #codul muncii

Schimbari in Codul Muncii! Program flexibil de lucru si zile libere in plus. In ce conditii se acorda

In Codul Muncii apar noi modificari. Acestea au fost adoptate de Camera Deputatilor si urmeaza sa fie trimis spre promulgare presedintelui Klaus Iohannis. Proiectul a trecut cu 253 voturi “pentru”, unul “impotriva” si 23 de abtineri.

 

Documentul legislativ prevede acordarea concediului paternal, a celui de ingrijitor, pentru situatiile in care un membru al familiei este bolnav de cancer, dar si a unor zile libere pentru situatii neprevazute urgente, potrivit antena3.ro.

Neacordarea concediului de ingrijitor salariatilor care indeplinesc conditiile va fi sanctionata cu amenda de la 4.000 lei la 8.000 lei.

Potrivit noilor modificari, salariatii vor putea cere pentru un timp limitat program de munca individualizat, respectiv indeplinirea obligatiilor de serviciu pe baza de telemunca, program flexibil sau cu timp de lucru redus. 

Durata activitatii desfasurate regim de telemunca nu poate depasi cinci zile pe luna si se poate aproba pentru functionarii publici care au copii cu varsta de pana la 11 ani, care acorda ingrijire unei rude, au o stare de sanatate care nu le permite deplasarea sau desfasoara activitati dintre cele stabilite de conducatorul autoritatii sau institutiei publice ca putand fi realizate in regim de telemunca.

Salariatul are dreptul de a absenta cel mult 10 zile lucratoare de la locul de munca in situatii neprevazute, determinate de o situatie de urgenta familiala cauzata de boala sau de accident, care fac indispensabila prezenta imediata a salariatului, in conditiile informarii prealabile a angajatorului si cu recuperarea perioadei absentate pana la acoperirea integrala a duratei normale a programului de lucru a salariatului, mai prevede proiectul adoptat.

De asemenea, in cazul contractelor de munca, angajatorii au obligatia sa precizeze, de exemplu, conditiile perioadei de proba, modalitatea de compensare a orelor suplimentare, dar si avantajele suplimentare acordate.

In plus, conform noilor prevederi din Codul Muncii, salariatul are dreptul de a solicita trecerea pe un post vacant care ii asigura conditii de munca mai bune daca si-a incheiat perioada de proba si are o vechime de cel putin sase luni la acelasi angajator. 

Angajatorul are obligatia sa-i raspunda motivat, in scris, in termen de 30 de zile de la primirea solicitarii.

Dupa votul din Parlament, proiectul de lege va fi trimis spre promulgare presedintelui Klaus Iohannis.


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea