Social

#carti de identitate #buletine #amprente

Schimbare radicala in oferirea cartilor de identitate! Se vor lua amprente

Amprentele devin obligatirii in eliberearea noilor carti de identitate. Formatul acestora se schimba si, potrivit Ministerului de Interne, niciun cetatean roman nu poate refuza prelevarea acestora. Singura exceptie se face atunci cand este imposibila prelevarea amprentelor.

Potrivit proiectului de lege, in noua carte de identitate, simpla sau electronica, apare amprenta titularului, insa dispar informatiile despre locul nasterii.

Amprentele vor putea fi inscrise in buletinele digitale dupa implinirea varstei de 12 ani, a copiilor.  Incepand cu aceasta varsta, amprentarea devine obligatorie. Pana la aceasta varsta insa, cartile de identitate pentru copii vor fi eliberate fara amprentare.

Cartile de identitate vor avea termene de valabilitate extinse

O alta schimbare majora este in ceea ce priveste termenul de valabilitate al cartilor de identitate eliberate, dupa cum urmeaza:

a) cu valabilitate de 3 ani (in loc de 2 ani cat fusese stabilit anterior) pentru persoanele cu varsta cuprinsa intre 0 si 14 ani;

b) cu valabilitate de 5 ani (in loc de 4 ani cat fusese stabilit anterior), pentru persoanele cu varsta cuprinsa intre 14 si 18 ani;

c) cu valabilitate de 10 ani, dupa implinirea varstei de 18 ani;

d) cu valabilitate nelimitata, dupa implinirea varstei de 70 de ani (si nu dupa 60 de ani, cum era prevazut anterior), pentru cartea de identitate simpla.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea