Social

#certuri #discutii #legi #educatie

Schimbare radicala in invatamant cu noul Cod al educatiei

Codul Educatiei are o forma finala. Dupa o lupta surda intre echipa Andronescu si echipa Miclea, forma finala a legilor invatamantului are mai multe prevederi venite dinspre Cotroceni. Noile legi modifica bacul, curricula si promovarea in universitati.

Cu nici doua saptamani in urma, pachetul menit sa reformeze invatamantul avea in fapt doua variante ireconciliabile: proiectul sefului comisiei pentru Educatie de la Cotroceni, Mircea Miclea , si Codul Educatiei, conceput de catre ministrul Ecaterina Andronescu, noteaza Gandul.  

Potrivit specialistilor, se pare ca varianta in forma alcatuita de “echipa Andronescu” aduna la de fapt mai multe interventii timide asupra modelului deja existent, mergand pe ideea strangerii laolalta a tuturor prevederilor si actelor normative emise in ultimii zece ani.

In acest timp, varianta Miclea propunea mai multe solutii considerate radicale ce vizau schimbari majore ale sistemului, de la structura anului scolar la modul de functionare a universitatilor.

Dupa cateva saptamani de negocieri, certuri si amenintari cu demiterea s-a ajuns la varianta codului Andro-Miclea, in care se simte cum ministrul Andronescu “a cedat teren” pentru masurile propuse de echipa consilierului de la Cotroceni.

Modificarile din noul Cod

Astfel, potrivit Gandul, noile legi ale Educatiei modifica modul de organizare a bacalaureatului, curricula si promovarea in universitati, astfel: introduce invatamantul obligatoriu de 11 ani, dar si evaluarea din doi in doi ani a elevilor: in clasa a II-a, a IV-a, a VI-a si a VIII-a. Directorii de scoli vor fi alesi prin concurs la nivelul unitatii de invatamant, odata cu alegerea existand obligatia de a se autosuspenda din functiile politice.

In plus, bac -ul va fi structurat in doua etape, una in timpul celui de-al doilea semestru ce va consta in testarea competentelor de comunicare si a celor digitale si una la finalul clasei a XII-a in care elevii vor sustine examen scris la trei materii iar curricula va fi restructurata astfel: doar 60% din ceea ce se va preda la clasa va avea aceeasi forma in toate scolile, 20% fiind lasata la decizia scolii, iar 20% la dispozitia profesorului.

De asemenea, la nastere fiecare copil va primi un cont in valoare de 500 de euro, banii urmand a fi folositi in scop educational la implinirea varstei de 14 ani iar modul de structurare a universitatilor se va schimba: promovarea universitara se va face pe baza competentelor, si nu a vechimii, functiile de conducere in cadrul aceleiasi catedre nu vor putea fi ocupate de rudele de grad I si II.

De asemenea, programele de studii si universitatile vor fi ierarhizate, senatele universitatilor vor avea libertatea de a stabili modelul asumat de universitate - traditional sau corporatist iar abuzul de autonomie universitara se va putea pedepsi prin taierea de fonduri, demiterea rectorului si desfiintarea institutiei.

 

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea