Social

Satul blestematilor

Localitatea calaraseana Gurbanesti a capatat o trista faima, fiind cunoscuta ca satul cu hoti si victime celebre. Pe aici i-au purtat pasii pe Petru Nica, autorul "jafului secolului", si pe Bogdan Iancu, hotul ucis in vila creatoarei de moda Romanita Iovan. Iancu furase din biserica, iar patru ani tarziu avea sa fie impuscat in cap. Ultima "celebritate" este, e adevarat, din alta categorie: Valentin Pantazi, ucis de elvetianul Sgueglia, impreuna cu sotia si mama acesteia, tot din Gurbanesti. Cand am ajuns in sat, preotul tocmai incheia o slujba care sa puna capat sirului de nenorociri.


Crucea stramba de pe biserica

Pe preotul Cristian Grigore din Gurbanesti l-am gasit la munca. Nu insa la cele sfinte, ci in gospodaria parohiala. S-a schimbat in sutana si am mers la biserica sa ne arate la ce a ravnit Bogdan Iancu in 2001, cand a dat spargerea. Iancu sparsese un geam minuscul de la intrare, dupa care a scotocit prin lacasul de cult. Furase vreo cateva sfesnice si vase de cult fara valoare, dar care pareau a fi din argint. A strans totul intr-o fata de masa si dus a fost. Curios, hotul nu s-a atins de icoane si nici de maruntisul din cutia milei. A doua zi dimineata, intr-o duminica din septembrie, preotul a venit la slujba si a vazut geamul spart. A anuntat Politia. "Cand am intrat inauntru, m-a frapat dezordinea lasata. Hotul a scotocit peste tot si a aruncat de-a valma tot ce nu l-a interesat", si-a amintit parohul.
"In sate cu lume saraca, si biserica este la fel de saraca. Aici lumea isi duce traiul de pe azi pe maine, iar contributiile pentru parohie sunt modeste. Cele mai valoroase obiecte de cult erau Evanghelia si chivotul, dar nu faceau mai mult de doua milioane de lei", ne-a explicat parintele Grigore. Ne-a frapat crucea stramba de pe biserica. Parohul ne-a asigurat insa ca nu este vorba de nici un semn. "Furtunile si ploile torentiale de asta-vara au strambat crucea. Am incercat sa o indreptam, dar nu am gasit nicaieri o scara atat de lunga incat sa ajunga pana la acoperis", a spus Cristian Grigore.

"L-am iertat de mult"

Dupa spargerea bisericii, femeile din sat au plans, vazand in asta un semn rau. Este pacat sa furi, spune preotul Cristian Grigore, dar este un pacat si mai mare sa furi dintr-un lacas de cult. In ziua aceea nu s-a mai tinut slujba, iar satenii au plecat, cu mic-cu mare, pe urmele hotului care le-a pradat biserica. Parohul spune ca l-a iertat de mult pe Bogdan Iancu. Chemat la procesul acestuia la Judecatoria Lehliu, Cristian Grigore nu a cerut despagubiri, desi multe dintre obiectele de cult furate au fost aproape distruse. Desi condamna faptele "pacatosului", preotul nu este de acord cu impuscarea lui Bogdan Iancu in vila creatoarei de moda Romanita Iovan. "Numai Dumnezeu ne poate lua viata, pentru ca El ne-a dat-o", adauga Cristian Grigore.

Alergat pe camp de politistii satului

"Bogdan Iancu avea o prietena in sat si fusese invitat sa participe la un botez", ne-a povestit Ion Vatafu, seful postului de politie. Dupa petrecere, hotul a incercat sa fure banii gazdelor, stransi la botez. A spart casa familiei Draghici, care l-a primit ca oaspete, dar nu a reusit sa dea de urma banilor. Suparat si ametit de bautura, Iancu si-a incercat norocul la biserica. Dupa ce a furat obiectele de cult, spun politistii, hotul a fugit peste camp, incercand sa ajunga la o halta de cale ferata pentru a lua trenul spre Capitala. Obosit de povara prazii, Bogdan Iancu a abandonat obiectele furate intr-un sant. Cativa sateni l-au vazut si au alertat politistii. "L-am reperat pe un drum de tara. Cand ne-a vazut, a fugit pe aratura", a spus seful de post. Oamenii legii au asudat alergand pe aratura dupa Bogdan Iancu. "Nu a opus prea mare rezistenta, parea obosit si resemnat", a mai adaugat Ion Vatafu. Hotul a fost condamnat atunci la trei ani de inchisoare, dar a fost eliberat conditionat doi ani mai tarziu. Bogdan Iancu a continuat sa fure, devenind spaima oamenilor cu bani din Capitala. Cea mai cunoscuta victima a hotului a fost soacra liderul PSD Mircea Geoana. Din vila familiei Geoana din Primaverii, Bogdan Iancu a furat 17.000 euro, 7.800 dolari, ceasuri scumpe, argintarie si cristaluri in valoare totala de peste 30.000 de euro.

Hotul miliardelor de la Security, " " al satului

La doar cateva zeci de metri de biserica pradata de Bogdan Iancu se afla locuinta familiei celebrului hot al miliardelor de la CPI Security. El a reusit sa fure un camion blindat al firmei CPI Security, cu tot cu cele peste 100 miliarde lei vechi care erau inauntru. Anchetatorii mai cauta si acum aproximativ 8 miliarde lei, care nu au fost gasite inca. " Fiu " al satului, Petru Nica era cunoscut in localitate ca un tanar serios. Nimeni nu a putut sa spuna vreun cuvant de rau despre el. "Nu a avut niciodata probleme cu legea in sat si nu am auzit nimic de rau despre el", a spus seful de post. Ulita pe care este situata casa familiei Nica este populata mai ales de rromi. Bordeiele din chirpici, cu acoperisul spart si gardurile rupte, domina peisajul. Pe aceeasi ulita, spun satenii, s-a jucat si Petru Nica atunci cand era copil. Din pacate, parintii acestuia au refuzat sa discute cu noi, pe motiv ca in presa au aparut numai neadevaruri despre fiul lor. Satenii ne-au povestit ca, dupa ce s-a stabilit in Bucuresti, Petru Nica isi vizita destul de rar parintii. Despre au aflat de la televizor, caci ziarele nu ajung in aceasta localitate pierduta undeva in Baragan. Dupa ce consateanul lor a devenit faimos peste noapte, localnicii au fost si ei, o vreme, vedete.

Nenorocirile nu au ocolit familia Pantazi

Ultimul eveniment n-a mai fost cu hoti, dar a sfarsit tragic. Localnicul Valentin Pantazi a fost impuscat in cap, acum o saptamana, impreuna cu sotia si soacra sa. Presupusul autor al masacrului, Jean Pierre Francois Sgueglia, a fost prins in Serbia, langa Belgrad, dupa ce a reusit sa fuga din tara. Triplul asasinat i-a indoliat nu numai pe parintii lui Valentin, ci si aproape un sfert dintre sateni - care poarta numele "Pantazi". "Fratele meu era distrus. Mi-a spus ca i-au impuscat copiii si mi-a lasat cheile casei, ca sa am grija de animale. Repeta mereu ca nu-i vine sa creada ce s-a intamplat. Au plecat la Bucuresti imediat, iar pe cumnata-mea, care era aproape lesinata, am bagat-o in masina pe brate", ni s-a destainuit Apostol Pantazi, unchiul victimei. Batranul ne-a mai spus ca a aflat de la fratele sau ca, in primavara anului viitor, Valentin si Alina urmau sa se recasatoreasca. Aveau de gand sa mearga si la biserica, pentru a face cununia religioasa. Tatal lui Valentin, Marin Pantazi, nu a fost de acord cu impacarea celor doi, dar nici nu s-a opus. "Trebuia sa o lase sa plece si nu sa se impace cu ea", ne-a declarat, ulterior, tatal victimei. Afectati de nenorocirea familiei Pantazi au fost si ceilalti satenii din Gurbanesti, care i-au cunoscut bine pe cei ucisi bestial. De Sfantul Nicolae, preotul satului a facut o slujba la troita din localitate, unde s-a rugat pentru alungarea nenorocirilor care i-au lovit pe sateni.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea