Social

Satrele de romi s-au napustit asupra apei sfintite

12 butoaie pantecoase a cate 100 litri au fost sfintite, ieri, la Catedrala Mitropolitana din Iasi de Inalt Prea Sfantul Daniel, Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, insotit de un sporit alai preotesc.

Agheasma Mare a venit in acest an printr-o teava groasa din pexal, butoaiele cu cate doua canele fiind racordate printr-un paienjenis de tevi din plastic, toate prevazute cu robineti.

O cruce uriasa din gheata, taiata din pricina vremii geroase intr-un rau inghetat, a strajuit de Boboteaza altarul amenajat in fata Mitropoliei.

Impodobita cu stergare si flori, crucea a fost despuiata, in timp ce IPS Daniel sfintea multimea in drumul sau spre resedinta din Palatul Mitropolitan. Satrele de rromi, plasate strategic in multime, au fortat grilajele metalice amplasate de jandarmi. Pentru a preintampina haosul creat in anii precedenti mai ales de romi, jandarmii au dublat numarul grilajelor, pe care le-au legat intre ele cu funii groase. Doar grilajele mobile de pe laterale, unde se formasera randuri groase, au fost atacate de romi.

Pirande din Zanea (cu fuste plisate pastelate si haine de blana in culori tipatoare) s-au pravalit atunci cand grilajul a fost dat in laturi de jandarmi. In randul doi erau sotii lor, peste care au cazut greoi omologii din Grajduri. Mormanul de romi s-a ridicat cu greu de jos, majoritatea fiind rotofei.

Cateva tiganci si-au facut iute inventarul podoabelor, cautandu-si cu strigate bijuteriile rupte sau prapadite in imbulzeala. Jandarmii au fost nevoiti sa ingroase randurile in stanga Mitropoliei, romii aflati din dreapta avand cale libera sa forteze si ei grilajele, insa fara succesul scontat.

Agheasma Mare a curs rauri mai mult pe jos si mai putin in canistre, cani din tabla, pet-uri de 5 sau 2 litri.

Dupa ce buna parte romi a reusit sa procure agheasma dintr-aceea sfintita de IPS Daniel, linistea si ordinea s-au instaurat pe dambul Mitropoliei.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea