Social

#irlanda #tratat ue #sarkozy

Sarkozy are de dat un examen dificil astazi, in Irlanda

Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, ar putea avea parte de un public ostil, in cadrul vizitei pe care o efectueaza astazi, la Dublin, pentru a "asculta si intelege" motivele pentru care irlandezii au respins prin referendum, luna trecuta, Tratatul de la Lisabona , relateaza Reuters.

Nicolas Sarkozy, a carui tara detine presedintia semestriala a UE, are misiunea de a gasi mijloace pentru a depasi criza creata de respingerea Tratatului de la Lisabona de electoratul irlandez .

Vizita lui Sarkozy este umbrita de nemultumirea irlandezilor provocata de o remarca pe care presedintele Frantei a facut-o in cadru informal, privind repetarea votului din Irlanda. Comentariul se pare ca a starnit o "furie ascunsa" din partea Guvernului si a opozantilor tratatului.

Presedintele Frantei va avea intalniri cu oponentii si cu suporterii tratatului. "De aceea vin la Dublin: pentru a asculta si intelege", a declarat Sarkozy pentru The Irish Times.

Aroganta?

"Ideea presedintelui Sarkozy de a veni in Irlanda si a ne convinge sa ne schimbam parerea sau de a incerca sa ne inteleaga si sa ne ofere trei minute fiecaruia, este un pic aroganta ", a declarat liderul Partidului Laburist irlandez, Eamon Gilmore.

"Ceea ce a spus, in spatele usilor inchise, este ceea ce stie toata lumea", a declarat un oficial sub protectia anonimatului referindu-se la propunerea lui Sarkozy de a relua votul pentru Tratatul de la Lisabona.

Oficialii francezi au declarat ca exista o anumita preocupare pentru ingrijorarile irlandeze privind mentinerea neutralitatii traditionale a tarii, dreptul acesteia de a numi un comisar european sau de a interzice avorturile.

Tratatul trebuie ratificat de toate statele membre UE

Sarkozy a fost clar in ceea ce priveste intrebarea fundamentala, si anume daca Irlandei i se poate permite sa intarzie asa numitul Tratat de la Lisabona, ratificat de majoritatea statelor membre.

"Am fost printre primii lideri europeni care a declarat public ca decizia democratica a poporului irlandez trebuie respectata (...) Dar si decizia democratica a 23 de state care au ratificat tratatul trebuie respectata", a mai spus Sarkozy in cadrul interviului acordat Irish Times.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea