Social

#sarbatoare mare #Sfanta Filofteia #traditii si obiceiuri #sarbatoare

Sarbatoare mare astazi! Credinciosii o pomenesc pe Sfanta Filofteia! Traditii si obiceiuri de care sa tii cont

In fiecare an, pe 7 decembrie, credinciosii o sarbatoresc pe Sfanta Filofteia. Aceasta este considerata ocrotitoarea copiilor, a tinerilor si a fetelor nemaritate.  

Este o sarbatoare importanta pentru credinciosi, iar de-a lungul anilor, in jurul acestei sarbatori s-au creat o serie de traditii si superstitii de care oamenii tin cont.

Traditii si superstitii de Sfanta Filofteia

Potrivit traditiei, astazi se imparte hrana calda copiilor si tinerilor saraci. Se spune ca cei care fac acest lucru vor avea copii sanatosi si, atat ei cat si copiii lor vor fi feriti de boli si de necazuri.

In aceasta zi, fetele care doresc sa se casatoreasca ii cer ajutorul Mucenitei Filofteia, care le ajuta sa-si implineasca acest vis.

De Sfanta Filofteia nu se foloseste cutitul sau alte obiecte ascutite sau cu tais din casa. Potrivit traditiilor si obiceiurilor, nici macar painea de la masa nu trebuie taiata cu cutitul. Aceasta se rupe sau se taie cu o seara inainte. Asta deoarece Sfanta Filofteia a fost ucisa de tatal ei cu o lovitura de secure.

CITESTE SI: Rugaciune facatoare de minuni catre Sfanta Filofteia. Toti credinciosii trebuie sa o rosteasca

Cine a fost Sfanta Filofteia

Sfanta Mucenita Filofteia este sarbatorita pe 7 decembrie. Este una dintre cele mai tinere sfinte din calendarul ortodox, avand in vederea ca ea a trecut la cele vesnice pe cand avea doar 12 ani. Numele Filofteia sau Filoteia este de origine greceasca si inseamna "iubitoare de Dumnezeu". A trait la inceputul veacului al XIII-lea in orasul Tarnovo (Bulgaria). Mama sa era o persoana evlavioasa. De la ea a invatat cata bucurie aduce dragostea fata de Dumnezeu si aproapele. Desi mama sa moare, Filofteia nu va uita niciodata indemnurile ei de a iubi neincetat.

Potrivit traditiei, Sfanta Filofteia daruia zilnic saracilor din mancarea pe care trebuia sa o primeasca tatal ei la camp. Orice sarac care ii iesea in cale era hranit. Din acest motiv, tatal ramanea uneori fara hrana indestulata. Afland de la cea de-a doua sotie ca Filofteia imparte mancarea saracilor, se hotaraste sa o urmareasca. O vede impartind hrana celor sarmani si neintelegand milostenia, isi loveste fiica cu securea la un picior. Atat de grav a ranit-o, incat si-a dat sufletul. Avea numai 12 ani, potrivit crestinortodox.ro.

Sfanta Filofteia este considerata ocrotitoarea copiilor si a tinerilor, si in special a fetelor, pe care le ajuta sa se casatoreasca si sa aiba o viata linistita. In traditie, Sfanta Filofteia este o sora indepartata a Sfantului Ilie. Astfel, ea mai este numita si "aducatoarea de ploi". Istoria consemneaza mai multe procesiuni cu moastele Sfintei pe timp de seceta, iar traditia spune ca prin mijlocirea ei in fata lui Dumnezeu, a plouat si roadele au fost bogate.

Moastele sfintei Filofteia se regasesc astazi la Manastirea Curtea de Arges.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea