Social

SAR identifica ambasadele Romaniei drept oficii de turism

Noul context politic schimba tematica rapoartelor SAR. Pina acum se concentrau asupra mass-mediei, independentei Justitiei si impactului nefast al PSD. In contrast, noul raport pune accentul pe politica externa , agricola, regionala sau fiscala.
Societatea Academica din Romania a facut public Raportul de Analiza si Prognoza, cu subtitlul Noua guvernare dupa cinci luni: o evaluare a performantei, care cuprinde cinci sectiuni, dedicate politicii externe, agricole, regionale, fiscale si relatiei cu Republica Moldova. Autorii recomanda crearea unui adevarat serviciu de management al resurselor umane pentru MAE si auditarea functiilor si pozitiilor actuale din minister, dar si obtinerea de rezultate bune la votarea tratatului in parlamentele tarilor membre sau continuarea negocierilor, pentru ca Romania sa nu aiba un statut de rangul doi in UE. In lipsa unei reale expertize diplomatice, afirma raportul, ambasadele noastre sint condamnate etern sa serveasca drept oficii de turism.

In privinta reformei fiscale, rezultatele sint pozitive, dar raportul constata si ca schimbarea n-a fost bine administrata in toate detaliile si s-a dat nastere la multe incertitudini, in special din partea Ministerului Finantelor. Politica agricola nu sta la fel de bine. Obiectivele ei sint mai clare decit cele ale fostei guvernari, dar masurile de punere in practica se remarca prin inadecvare. Dezvoltarea regionala e prea complicata si eluziva pentru a fi generata de sus in jos de vreun guvern, asa ca actualmente geografia si mostenirea istorica sint inca determinante.

In ceea ce priveste relatiile cu Republica Moldova, se constata ca ea risca sa priveasca apropierea de UE ca pe o chestiune strict de politica externa, nu ca pe un efort de reforma. Pina in prezent, aderarea Romaniei la NATO nu a avut vreun impact vizibil asupra rezolvarii unor probleme majore, ca de exemplu combaterea separatismului teritorial .

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea