Social

Saptamana europeana de prevenire a cancerului de col uterin

Alaturi de toate celelalte tari europene, Romania marcheaza pentru a doua oara consecutiv “Saptamana Europeana de Prevenire a Cancerului de Col Uterin ”. Asociatia Europeana pentru Cancer Cervical (ECCA) a lansat aceasta campanie cu scopul de a educa femeile de toate varstele pentru prevenirea cancerului de col uterin. Cancerul de col uterin este o boala grava, provocata de tipurile oncogenice ale papilomavirusului uman (HPV), dar care poate fi combatuta prin testare citologica regulata (testul Papanicolaou) si prin vaccinare. Campania de informare se adreseaza deopotriva autoritatilor, care trebuie sa se implice mai mult in dezvoltarea unor programe medicale bine puse la punct pentru testarea eficienta a tuturor femeilor, dar si profesionistilor in domeniul sanatatii pentru depistarea bolii in stadii incipiente. Compania GlaxoSmithKline este si anul acesta alaturi de ECCA in organizarea celei de-a doua Saptamani de Prevenire a Cancerului de Col Uterin. Astfel, GlaxoSmithKline continua campania de informare si educare pentru prevenirea cancerului de col uterin, pe care a dezvoltat-o pe parcursul anului trecut si care s-a bucurat de sprijinul a 19 femei celebre din Romania. GlaxoSmithKline se implica in lupta impotriva cancerului Prima Saptamana Europeana de Prevenire a Cancerului de Col Uterin a avut loc in ianuarie 2007, la initiativa ECCA in parteneriat cu organizatii stiintifice europene, cu grupuri de sprijin pentru pacienti si cu industria farmaceutica , un suport important fiind adus de GlaxoSmithKline (GSK). Si anul acesta, in perioada 20-26 ianuarie, GlaxoSmithKline va desfasura, impreuna cu partenerii sai de campanie, o serie de actiuni pentru ca toate femeile sa primeasca cat mai multe informatii despre cancerul de col uterin. Prima actiune a avut loc ieri, 20 ianuarie 2008, in complexul Plaza Romania din Bucuresti. Medici, femei celebre, reprezentanti ai partenerilor de campanie si reprezentanti GlaxoSmithKline s-au intalnit si au stat de vorba cu femei pentru a le convinge sa aiba mai multa grija de sanatatea lor. Cei care au trecut prin rotonda Plaza Romania au aflat detalii importante despre boala si despre activitatile din cadrul acestei saptamani de la medici specialisti ginecologi si de la partenerii campaniei, au primit materiale informative si au admirat expozitia foto „Momente fericite” cu portretele a 19 femei celebre din Romania. Fetele, mamele, bunicile aflate la eveniment s-au lasat fotografiate „la minut” exprimandu-si astfel solidaritatea fata de campanie. Organizatorii acestui proiect si-au propus sa transmita urmatoarele mesaje:
  • Cancerul de col uterin este cauzat de anumite tipuri ale papilomavirusului uman (human papillomavirus sau HPV);
  • Fiecare femeie activa sexual este supusa riscului de a contacta acest virus;
  • Pana la 80% dintre femei vor fi infectate cu HPV la un moment dat in viata;
  • Cancerul de col uterin poate fi prevenit prin screening si vaccinare. 0800 8 300 300, numar gratuit pentru mai multe informatii Pentru diversificarea surselor de informare si educare in cadrul campaniei, Fundatia Renasterea pune la dispozitia publicului numarul telefonic gratuit 0800 8 300 300 iar GlaxoSmithKline mentine activ site-ul de informare www.cancercoluterin.ro. Accesand site-ul cu informatii bine structurate, pe intelesul tuturor, femeile vor afla care este legatura dintre virusul HPV si cancerul de col uterin, daca sunt expuse riscului de imbolnavire si cum anume se pot proteja. La fiecare doua minute, o femeie moare de cancer Statisticile mondiale sunt ingrijoratoare: la fiecare doua minute, o femeie moare prin cancer de col uterin si in fiecare an sunt descoperite o jumatate de milion de noi cazuri. In Romania, cancerul de col uterin este a treia cauza de deces prin cancer la femei, dupa cancerul pulmonar si cel de san. Datele furnizate de Centrul de Calcul si Statistica Sanitara din Romania in anul 2005 arata ca acest tip de cancer afecteaza de 3 ori mai multe femei decat cancerul ovarian. In 2005 au fost depistate 3202 noi cazuri de cancer de col uterin, din totalul de 37 335 de cazuri de cancer inregistrate la sfarsitul aceluiasi an. Din pacate, multe femei nu beneficiaza de programe de prevenire a cancerului de col uterin prin testare citologica Papanicolaou. Tocmai de aceea, in cadrul Saptamanii Europene de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, ECCA a lansat si o petitie online care solicita implementarea uniforma a programelor de prevenire a cancerului de col uterin in intreaga Europa. Obiectivul este de a obtine semnaturile unui milion de persoane care sa determine autoritatile sa dezvolte mai multe programe strategice de prevenire a cancerului de col uterin si sa dea o mai mare importanta a prevenirii acestei boli. In Romania proiectul “Saptamana Europeana de Prevenire a Cancerului de Col Uterin” este sustinut de: Societatea de Obstetrica-Ginecologie din Romania, Societatea Romana de Pediatrie, Spitalul Universitar de Urgenta Elias, Institutul Oncologic Bucuresti, Institutul Oncologic “Prof I. Chiricuta” din Cluj Napoca, Fundatia Renasterea, Colegiul Farmacistilor din Romania, Federatia Asociatiilor Studentilor in Medicina din Romania, Centrul Medical Unirea, Medsana, Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer si Anchor Grup Romania ( Bucuresti Mall si Plaza Romania) prin Fundatia Anchor Grup. Aboneaza-te la Newsletter-ul de Sanatate Acasa.ro ca sa afli cum iti mentii sanatatea si frumusetea.
  • Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

    •  
    •  

    Articol scris de

    Vezi toate articolele

    Articole din social

    Top

    Cauta-ti perechea