Social

Sanatatea intra pe lista de asteptare

Medicii din spitale isi vor trata de la 1 aprilie pacientii doar pe baza listelor de asteptare. Decizia a fost luata de directorii care sustin ca nu mai au fonduri decit pentru urgentele medicale. Daca pacientii insista sa primeasca ingrijiri, vor fi nevoiti sa isi plateasca medicamentele si materialele sanitare.

Fondurile insuficiente de care dispun spitalele, dar si regula impusa de Ministerul Sanatatii de a nu se mai inregistra datorii la sfirsit de an au ca prim efect trecerea unei parti din pacientii unitatilor sanitare pe liste de asteptare. Aceasta este o regula internationala. Trebuie sa constientizam ca nu am inventat noi roata si ca din banii de la Asigurarile Sociale de Sanatate nu se pot oferi toate serviciile pentru toata lumea, spune Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii.

Azi, in Timisoara

Primul spital in care listele de asteptare vor prinde contur este Spitalul Judetean de Urgente (SJU) Timis, unde de la 1 aprilie vor beneficia de tratament doar urgentele medicale si acei pacienti care vor achita consumabilele si medicamentele folosite. La aceasta situatie s-a ajuns deoarece finantarea pe care spitalul o primeste pe caz rezolvat e foarte mica si nu reflecta realitatea. In plus, in ultimii ani, salariile au crescut cu 60%, gazele s-au triplat, iar medicamentele s-au scumpit si ele. Banii nu ajung. Urgentele din spital reprezinta 13.000 de pacienti din cei 40.000 pe care ii avem intr-un an. Daca vom continua sa primim pe toata lumea, o sa terminam banii in citeva zile, spune Mihai Ionac, directorul SJU Timis. Si eu m-am gindit la o asemenea solutie, pentru ca foarte multe cazuri erau declarate ca urgente, desi nu erau. Toate astea erau modalitati de a incarca financiar spitalul, spune si Dan Serban, directorul Spitalului Sf. Pantelimon din Bucuresti.

Stabilirea urgentei, o problema

Sistemul listelor de asteptare este sustinut si de Lucian Baila, directorul Spitalului Judetean Mures. In spitalele din Suedia exista liste de asteptare pentru doi ani de zile, acest instrument fiind folosit in toata lumea pentru a gestiona cheltuielile, precizeaza Baila. Dar principala problema a acestui sistem in Romania va fi catalogarea pacientilor ca urgente medicale , deoarece nu exista in prezent ghiduri precise in acest sens. Din cauza situatiei confuze, va fi la latitudinea medicului sa decida acest lucru. De exemplu, hipertensiunea arteriala nu reprezinta o urgenta decit daca ea prezinta un puseu. Nici varicele nu este o urgenta. Daca pacientul accepta, el va fi tratat cind avem bani. Daca nu are nici bani sa plateasca si nu vrea nici sa astepte, se poate duce la un spital ce are bani, adauga Ionac. Pentru a reglementa aceasta situatie, ministrul Nicolaescu isi pune speranta in finalizarea pachetului de servicii medicale de baza pentru fiecare contribuabil , pachet ce va reglementa exact care sint serviciile de care acesta poate beneficia gratuit. Sper ca pina la 30 iunie pachetul sa fie gata, spune Nicolaescu.

Medicul nu-si asuma asteptarea
Optiunile unui pacient nemultumit de decizia medicului de a nu fi incadrat ca urgenta sint destul de limitate. Pacientul trebuie sa isi asume raspunderea pentru ceea ce i se poate intimpla daca nu vrea sa plateasca. El trebuie sa inteleaga faptul ca sanatatea reprezinta o investitie. Noi nu vrem sa refuzam pe nimeni, insa si resursele noastre sint limitate, iar legea finantelor ma face responsabil de depasirile de buget. Eu nu vreau sa platesc datorii de miliarde din buzunar sau sa fac puscarie pentru datoriile spitalului, explica directorul SJU Timis. Tot el da o posibila solutie pentru rezolvarea acestor impedimente: In strainatate, cei care nu au bani si nu reprezinta urgente medicale sint sprijiniti de centrele pentru persoanele fara adapost, de primarii, ONG-uri, chiar de Biserica sau de companii de cercetare ce platesc pentru ei, adauga Mihai Ionac.

Marius Oprea acuza obedienta SRI
Marius Oprea, presedintele Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si consilier pe probleme de informatii al premierului Tariceanu, este de parere ca directorul SRI, Radu Timofte , poate sa fie cel care i-a spus presedintelui Basescu despre existenta dosarelor de informatori ai Securitatii ale unor politicieni. Lui Marius Oprea, i se pare ca declaratia lui Traian Basescu demonstreaza obedienta SRI fata de presedinte. Istoricul insista ca e periculos ca presedintele sa stie deja ceea ce CNSAS e doar pe cale sa afle.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea