Social

#superstitii Sambata Mare #taditii Sambata Mare #sambata mare

Sambata Mare: De ce nu este bine sa dormi in aceasta noapte

 

Sambata Mare este ultima zi a postului Pastelui,  ultima zi cand se sacrifica mielul iar gospodinele pregatesc cea mai mare parte a mancarurilor traditionale si definitiveaza curatenia.

In aceasta zi sfanta, dimineata, copiii si adultii merg, potrivit traditiei, imbracati in haine noi, la biserica pentru a se spovedi si a se impartasi. Domnul poate vedea inlauntrul fiintelor, iar dorintele pe care ti le pui se vor implini.Femeile definitiveaza curatenia si fac ultimele pregatiri pentru masa de Pasti.

La miezul noptii, de Invierea Domnului, preotul cheama credinciosii sa ia lumina, spunand: “veniti sa luati Lumina!”. Exista, in traditia straveche, un obicei, conform caruia, dupa ce au luat lumina, credinciosii trebuie sa mearga si la mormintele celor trecuti in nefiinta, pentru ca cei de dincolo sa stie ca a venit Invierea Domnului. Totodata, traditia mai spune ca este bine ca lumanarea de la Inviere sa nu fie stinsa pana acasa, unde, de asemena, crestinii obisnuiesc sa inconjoare casa de trei ori pentru a-l indeparta pe cel rau. Resturile de lumanari de la Inviere sunt pastrate cu credinta de oameni, deoarece, in vreme de necaz ori grindina sau furtuna, acestea sunt de ajutor prin aprinderea lor si prin rugaciune.

 Se spune ca “daca vrei sa ti se implineasca cele mai arzatoare dorinte”, nu trebuie sa dormi cu niciun chip in noaptea de Sambata Mare, intrucat atunci cand se deschid cerurile, Domnul nu poate vedea inlauntrul fiintei tale si nu-ti poate darui ce-ti doresti.

Daca te impiedici in timp ce te indrepti catre slujba de Inviere, se spune ca vei avea un an greu si plin de incercari.

 

 

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea